Sequoia sempervirens

6. Sequoia sempervirens (Kustmammoetboom) 

Een beetje weggedrukt tussen de rododendrons, staan hier drie exemplaren van de Kustmammoetboom, Sequoia sempervirens. Van deze soort is ooit een exemplaar van 115 meter hoog gevonden. Hoewel dus hoger dan de inlandse mammoetboom, is deze soort iets minder massief, maar heeft wel een prachtige, vezelige roodbruine schors.

De Kustmammoetbomen komen voor aan de pacifische westkust van Noord-Amerika, van San Francisco noordwaarts tot het zuiden van Oregon. Deze kuststrook is vrij warm en vochtig en de kustmammoetboom is ook beduidend minder winterhard bij ons dan de inlandse. Het is daarom opvallend, dat de exemplaren in onze collectie al behoorlijk groot zijn en dus al heel wat koude winters hebben overleefd. De meeste eerste introducties van de soort in Europa bevroren al gauw. Tegenwoordig zijn er klonen geselecteerd die ons, relatief milde zeeklimaatwinters overleven. Toch kwamen deze bomen ooit massaal voor op het noordelijk halfrond en in wel in zulke getalen dat ze vaak het grootste deel van de samenstelling van de enorme bruinkoollagen in Europa vormen. De ijstijden hebben ook hieraan helaas een einde gemaakt.

Helaas zijn de twee grootste exemplaren van onze collectie in de januaristorm van 2018 als luciferhoutjes afgeknapt. Daarna liet een van de overgebleven stronken zien, waarin deze mammoetboom opvallend verschilt van zijn inlandse verwant, n.l. het vermogen om aan de basis weer uit te lopen en nieuwe bomen te vormen. Een ander opvallend verschil is dat de Kustmammoetboom aan de onderste takken geen schubvormige naalden heeft, maar veervormig vertakte naalden. Meer naar boven in de boom, worden de vertakte naalden weer schubvormig. De oorzaak is, dat door zijn enorme hoogte het watertransport naar boven steeds zwaarder gaat en verminderd, zodat het loont om minder verdampend oppervlak te hebben en de schubben dus te verkleinen. Omdat de soort in de negentiende en begin twintigste eeuw massaal werd gekapt voor het hout, is het nu een bedreigde en beschermde soort.   

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl