Botanische Schatkamer in het hart van de provincie Utrecht

Ontwikkelingen

In 2009 droeg Utrecht Universiteit het Von Gimborn Arboretum over aan de gelijknamige stichting. Deze stichting was het gevolg van een burgerinitiatief om het arboretum en haar collectie van onschatbare waarde veilig te stellen voor de toekomst. Sindsdien bruist het arboretum van de ontwikkelingen en activiteiten. Met niet-aflatende steun van donateurs, fondsen, bedrijven en vrijwilligers en met een flinke dosis ondernemerschap binnen de eigen gelederen heeft het arboretum vanaf 2010 tot nu toe een aanzienlijke groei doorgemaakt.

Collectie

Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn bezit een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Ze zijn in de loop van vele jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere arboreta of botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. Het arboretum probeert deze planten voor de toekomst te bewaren voor publiek en wetenschap.

Meer lezen

Bloeikalender

Per maand ingedeeld ziet u hier een selectie van bloei, vruchten, herfstkleuren, bijzondere basten en nog veel meer.
De foto's zijn allemaal in het arboretum gemaakt.

Naar Bloeikalender

Inrichting

De rijkdom van 29 hectare grond betekent wel dat ruimtelijke inrichting van groot belang is. De inrichting van het arboretum vindt plats met inachtneming van de geschiedenis, het herstel van delen die te weinig aandacht hebben gehad en het realiseren van nieuwe wensen gericht op de toekomst. Om alle functies van het arboretum recht te doen is de ruimte ingedeeld in aandachtsgebieden. Daarin spelen zaken als rust & ontspanning, beleving, vertier, educatie etc. een rol.

Meer lezen

Wetenschap

De wetenschappelijke achtergrond van en kennis in het arboretum voegt extra waarde toe vooral ten behoeve van de educatie, maar ook voor het gebruik van plantenmateriaal voor onderzoek. Wetenschappelijke achtergrond zorgt ervoor dat de laagdrempelige informatie in het arboretum de juiste kwaliteit heeft.

Meer lezen

Schenk een bank

De afgelopen jaren zijn veel Douglassparren in het arboretum verwijderd om meer licht en ruimte te maken. Von Gimborn plaatste veel Douglassen als windkeringen, maar de latere begrenzingen maakten veel daarvan overbodig. Het uitstekende en duurzame hout is gebruikt door een bevriende houtbewerker om parkbanken van te maken, die u kunt sponsoren en laten voorzien van een tekstbordje.

Meer lezen

Historie

De lange historie van het arboretum kent in grote lijnen drie perioden. De periode Von Gimborn van 1924 tot 1965 waarin de eerste plannen werden gemaakt en uitgevoerd, maar ook de harde ingreep na de Wall Street Crash in 1929. Van 1966 tot 2010 liep de universitaire periode van herindeling, de intrede van de wetenschap en het systematiseren van de collectie. Vanaf 2010 is het arboretum in privéhanden en is de maatschappelijke rol veel belangrijker dan voorheen, zonder enige concessie te doen aan de collectie en het beheer daarvan.

Naar Historie

Toekomst

De uniciteit van Nederlands grootste exotische bomenpark dwingt tot inspanningen voor behoud en verdere ontwikkeling. Dat geldt zowel in materiele als in immateriële zin. Veel bezoekers waarderen de bijzondere atmosfeer door de parkachtige maar zeer afwisselende inrichting van het arboretum. De rijke natuur die zich in het arboretum heeft ontwikkeld vormt wellicht een wat vreemde eend in de bijt van de vaak wat eenvormige boslandschappen in Nederland en is juist daarom de spreekwoordelijke “krent in de pap”. Dit levende groene erfgoed van inmiddels meer dan 90 jaar oud zal in de toekomst een steeds grotere waarde krijgen als de verstedelijking in Nederland onherroepelijk zijn tol zal eisen van onze groene leefruimte.

Naar Toekomst

De Vier Seizoenen

Het Bomenmuseum is het hele jaar door geopend en niet voor niks. Elk seizoen heeft zijn weerslag op de beleving van het arboretum. De reactie van het arboretum op de seizoenen wordt natuurlijk volledig bepaald door de activiteit van al haar bewoners. De winter staat voor rust en ruimte, de lente voor ontwaken en kleurenpektakel, de zomer voor groen en weelde en de herfst voor een kleurrijke voorbereiding op wederkerende rust. Via de link hieronder krijgt u een at uitgebreider beeld van de seizoenen in het arboretum. Maar u moet uiteraard zelf langskomen om het mee te maken.

Meer lezen

Steun het Bomenmuseum | Steun botanisch erfgoed

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl