Botanisch erfgoed
Wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld

Geschiedenis van de collectie

Max von Gimborn hield van naaldbomen en coniferen en wintergroene struiken (bijv. Rhododendron). Daarmee legde hij tussen 1924 en zijn overlijden in 1964 de basis van de huidige collectie.

Hij had blijkbaar een grote interesse in vormenrijkdom, want hij kocht bij kwekers honderden cultivars (cultuurvariëteiten) van allerlei boom- en struiksoorten. Daarnaast verzamelde hij ook botanische soorten, maar was daarbij niet speciaal geïnteresseerd in wilde herkomsten.

Vanaf 1966 werd onder de vlag van Utrecht Universiteit (de nieuwe eigenaar) de collectie omgevormd voor meer wetenschappelijke doeleinden, waarbij wild verzamelde planten (of uit zaad) belangrijker werden. Ook nam het aandeel loofbomen toe. De collectie kreeg wereldfaam en dat werd onderstreept door een bijzondere eremedaille uitgereikt door de International Dendrology Society in 1989.

De collectie bevat nu zo’n 3000 verschillende boom- en struiksoorten en –cultivars verdeeld over ca. 10.000 accessies (exemplaren).

Samenstelling van de collectie

De collectie kent een aantal 'zwaartepunten'. Dat zijn collectiedelen die bijzonder van kwaliteit zijn door hun samenstelling, bijv. veel soorten van een bepaald plantengeslacht of veel vormen (incl. cultivars) van een bepaalde soort. De zwaartepunten zijn:

- naaldbomen/coniferen
- Esdoorn (Acer)
- Kardinaalsmuts (Euonymus)
- Es (Fraxinus)
- Goudenregen (Laburnum)
- Berk (Betula) en berkverwanten (Betulaceae)
- Rododendron en overige heideverwanten (Ericaceae)
- Toverhazelaar (Hamamelis)

Deze collectiedelen maken deel uit van de Nationale Plantencollectie die is geregistreerd bij de Stichting Nationale Plantencollectie (SNP). Toverhazelaar maakt deel uit van de  Nederlandse Planten Collecties (NPC), een initiatief van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC).

Daarnaast kent de collectie nog een zeer grote verscheidenheid aan andere soorten. De bomen en struiken komen van over de hele wereld uit gebieden waar het klimaat voldoende vergelijkbaar is aan dat van ons land.

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl