Agenda

12 MIEKE DE WAAL   Planteneter voor lichtblauwe lucht en groene bomenrij   liggend

Tentoonstelling 'Beelden & Bomen'  | 13 april - 6 oktober

Beelden en installaties van 35 professionele kunstenaars uit heel Nederland gaan een intrigerende dialoog aan met de natuur om hen heen. Er zijn beelden die lijken op te gaan in de natuur, alsof de maker zoekt naar paradijselijke harmonie. Er zijn er ook die met hun geometrische vormentaal laten zien: dit is niet gegroeid, maar gemaakt door een mens. Contrast. En er zijn er die een verhaal vertellen. Over natuuronderzoek bijvoorbeeld of over biodiversiteit. Er zijn beelden waar maandenlang aan gewerkt is in het atelier. En er zijn kunstenaars die op locatie hun werk creëren, te volgen door de bezoekers van het arboretum. Zo rijk geschakeerd als het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is, zoveel variatie laat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers zien. Dit alles ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dit feeërieke arboretum.

Bij de ingang is een plattegrond beschikbaar waarop de locaties van de beelden zijn aangegeven.

Foto Trees that bark

Fotoexpositie 'Trees that bark'  | tot eind september

Tijdens een boswandeling begin 2017 werd fotograaf Mark Kohn (1961) gegrepen door de structuren die hij zag in boomschorsen. De fascinerende patronen lijken op luchtfoto’s van tropische landschappen of schilderijen van Picasso of Monet. Hij besloot ze te gaan fotograferen. 
Voor Mark was het een eye opener dat wij allemaal, mens, dier en plant, gemaakt zijn van dezelfde bouwstenen en dezelfde evolutie hebben doorstaan om te komen waar we nu zijn. Het werd een zoektocht naar herkenning en vooral erkenning van een andere levensvorm: van bomen die zo’n belangrijke bijdrage leveren aan ons leven.

Een selectie van zijn ruim honderd boomportrettten is nu bijeengebracht in een fotoexpositie in het arboretum van het Bomenmuseum. De boomportretten worden vergezeld van gedichten van Myrte Leffring en Vicky Francken. Deze expositie zal tot eind september te zien zijn. Er is ook een boek uitgebracht met daarin de boomportretten. Dit boek is te koop in de winkel van het Bomenmuseum. 

Man van taal IMG 1709 (1)

Kunstwandeling met Man van Taal  | Vrijdag 12 juli, 11.00 uur

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn exposeren 35 kunstenaars van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers hun werk in dit prachtige park. Deze expositie loopt van 13 april tot en met 6 oktober 2024.

De Man van Taal neemt u mee op een wandeling  langs een aantal beelden en zal af en toe stilstaan bij een van de kunstwerken om deze ontmoeting tussen sculptuur en natuur nader te onderzoeken. Beelden van staal, steen, glas, hout, kunststof tussen de eerbiedwaardige oude bomen. Hoe ‘verstaan’ de beelden en de bomen elkaar?   

De wandeling start om 11.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 15,- via de link hieronder (tickets zijn exclusief toegang tot het Bomenmuseum. Jaarkaarthouders betalen alleen € 15,-).

Serhat Bulut

Zondagochtend concert Serhat Bulut  | Zondag 14 juli, 11.30 uur

Klassiek gitarist Serhat Bulut (1992) kwam naar Nederland na te hebben gestudeerd aan het Staatsconservatorium Izmir (Turkije) bij Kadircan Ozdemir. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam (Bachelor 2020, Master 2022). Serhat studeerde bij Enno Voorhorst, Lex Eisenhardt, Johannes Möller en Gabriel Bianco.

In juni 2024 kwam zijn CD uit met een selectie uit het omvangrijke gitaarrepertoire van Annette Kruisbrink. Haar composities zijn modern klassiek maar wel tonaal/modaal en liggen goed in het gehoor. In zijn programma combineert Serhat haar composities met werken die gebaseerd zijn op volksmuziek uit de Balkan en Turkije. Zo ontstaat een gevarieerd programma met verhalende muziek.

Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 22,50, inclusief ontvangst met koffie/thee. Jaarkaarthouders betalen € 20,50.

Csm duodufonte 5f0f599886

Zondagochtend concert Duo Dufonte  | Zondag 21 juli, 11.30 uur

Duo Dufonte, opgericht in 2019, is een harp/fluit duo bestaande uit Hedwig Brieffies op de harp en Iara de Carvalho Perillo op de fluit. Beiden behaalden hun bachelordiploma's aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg (harp) en Marieke Schneemann (fluit).

Zij streven ernaar de verborgen schatten van Nederlandse muzikale composities, zowel oud als nieuw, te ontdekken en te promoten, maar ook bekendere werken ten gehore te brengen. Door een verscheidenheid aan stijlen en invloeden in hun uitvoeringen te integreren, streven ze ernaar een breder publiek aan te spreken, terwijl ze toch trouw blijven aan hun toewijding aan Nederlandse muziek.

Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 22,50, inclusief ontvangst met koffie/thee. Jaarkaarthouders betalen € 20,50.

Cedrus atlantica

Themawandeling 'Planten uit de Bijbel' | Zondag 28 juli, 14.00 uur

In de bijbel worden meer dan 150 planten besproken. Tijdens deze wandeling nemen gidsen Esther en Jan u mee langs een klein deel van deze planten uit de Bijbel, zodat u kunt zien hoe ziet bijvoorbeeld de (atlas)ceder eruit ziet. Het gaat tijdens deze wandeling niet om de bijbelteksten of waar ze voorkomen in de bijbel, de planten zelf staan centraal.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Tickets
Maaltuin beeld Bomenmuseum web

Reizend restaurant 'De Maaltuin' | diners in het arboretum van 14 t/m 25 augustus

De Maaltuin is een reizend restaurant dat sinds 2016 opent op bijzondere plekken zoals kastelen, paleizen, musea of botanische tuinen. De Maaltuin laat u van 14 t/m 25 augustus a.s. op een ongedwongen manier kennis maken met de verhalen van het Bomenmuseum. Ontdek al wandelend verborgen botanische schatten en geniet van een heerlijk diner met een altijd uniek en op de locatie geïnspireerd menu. In de gezellige en ongedwongen sfeer van De Maaltuin heeft u een heerlijke avond uit. Schuift u aan? Reserveren kan via onderstaande button.

Tickets

Zomeravond Bosbad | donderdag 15 augustus, 19.00-22.00 uur

Vier de zomer! Ervaar de volheid van de natuur. Met al haar kleuren en geuren. Wees getuige van de zonsondergang en dompel je onder in de zomeravond energie.

Een bosbad, ook bekend als het Japanse Shinrin-yoku, is een intense onderdompeling in de natuur. Je ervaart de natuur met al je zintuigen. Bosbaden laat je verwonderen, verstillen en zorgt voor ontspanning. Ook verdiep je jouw persoonlijke verbinding met de natuur om je heen.

Bosbadgids Stefanie Boomsma neemt je mee in de winterse taferelen van het bomenmuseum. Het bosbad duurt 3 uur inclusief een theeceremonie tussen de bomen.

De deelname aan het bosbad bedraagt 37,50 euro. Dit is exclusief 8,50 euro entree voor het Bomenmuseum. Abonnementhouders betalen geen entree. Leeftijd vanaf 12 jaar.

Tickets
IMG 20230611 WA0001

Zondagochtend concert Bosco String Trio  | Zondag 18 augustus, 11.30 uur

Dit ensemble bestaat uit de Academisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest van het seizoen 22/23. De ensemble leden zijn: Stephanie van Duijn oorspronkelijk uit de VS met Nederlandse ouders; Elias Zaabi Saez uit Tunisie en Spanje en Nil Domenech ook uit Spanje. De muzikanten spelen regelmatig met andere Nederlandse orkesten en zijn afgestudeerd aan verschillende Nederlandse conservatoria (Utrecht, Amsterdam en Den Haag). In juli 2023 traden ze op tijdens het Koepelfestival in Amsterdam en op het Klaterklanken festival en festival geselecteerd door Stichting Eigen Muziekinstrumentfonds.

De naam van het trio is een eerbetoon aan de culturele banden tussen Spanje en Nederland, waarvan de prominentste naam die van de schilder Jeronimus van Aken was. (Jeronimus Bosch, verwijzend naar de stad ’s-Hertogenbosch). Het Spaanse koningshuis was beschermheer van hem.

Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 22,50, inclusief ontvangst met koffie/thee. Jaarkaarthouders betalen € 20,50.

Tickets
Ardemus Quartet

Familieshow 'De grote pinguïn en bananenshow' | Zondag 25 augustus, 11.30 uur

Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananenstal van Ome Jaap, Albert Cuypmarkt, Amsterdam, Nederland te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de marktkraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?

De grote Pinguïn en Bananen Show is een familievoorstelling (6-99 jaar) die het Ardemus Quartet samen met het NJO (Nationaal Jeugd Orkest Nederland) en regisseur Margrith Vrenegoor heeft ontwikkeld.

Tickets zijn verkrijgbaar voor € 12,50 p.p. Let op: ook voor kinderen is een ticket vereist. Tickets zijn inclusief koffie, thee of limonade voor aanvang van het concert en inclusief een waterijsje voor de kinderen na afloop. 

Tickets
Anohka duo

Zondagochtend concert Anohka Duo  | Zondag 1 september, 11.30 uur

De contrafagot en harp behoren tot de meest ongewone en charismatische instrumenten in het orkest. Bij toeval ontmoetten de gepassioneerde en enthousiaste musici Lauriane en Álvaro elkaar lang geleden bij een jeugdorkest en jaren later sloten ze zich aan bij hetzelfde orkest, het NNO. Met verschillende achtergronden, Lauriane, een Française van het conservatorium van Parijs, en Álvaro, een Portugees die studeert aan het conservatorium van Amsterdam, maar toch zo'n gemeenschappelijke nieuwsgierigheid en liefde voor diepe muziek dat ze goede vrienden werden. 

Ze maken hun eigen arrangementen op basis van de gewenste kleuren, het bereik van elk instrument en ze kiezen muziek waar ze van houden uit allerlei soorten stukken zoals sonates, strijkkwartetten en orkeststukken. Ze spelen onder andere een sonate van Telemann, het Strijkkwartet van Tsjaikovski, de Romance van Saint Saens, de Pavane pour une enfant défunt van Ravel,  een Aria van Tansman, een Interlude van Brahms en zelfs Piazzolla waarin ze de diepe karakters en sferen van elk instrument verkennen die we niet altijd zien in het orkest.

Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 22,50, inclusief ontvangst met koffie/thee. Jaarkaarthouders betalen € 20,50.

Tickets
IMG 20230611 WA0001

Zondagochtend familieconcert Coloquio 6 wind sextet | Zondag 8 september, 11.30 uur

Coloquio 6 is een dynamisch blaassextet dat muziek uit de 18e en 19e eeuw uitvoert op historische instrumenten, met name twee klarinetten, twee hoorns en twee fagotten. Ze willen de rijkdom en buitengewone mogelijkheden van deze muziek benadrukken vanuit een historisch geïnformeerd perspectief.

De naam van het ensemble betekent 'gesprek' in het Spaans en weerspiegelt muziek als nooit eindigende dialoog tussen muzikanten en het publiek.

De ensembleleden zijn professionals opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Nederland, en hebben samengewerkt met toonaangevende Europese oudemuziekensembles zoals Orchestra of the 18th Century en Orchestra of the Age of the Enlightenment. Zij  zijn het eerste oudemuziekensemble dat deelnam aan festivals als Arcen Kasteeltuinen en Muziek Zomer in Nederland. Onlangs zijn ze geselecteerd voor de International Young Artist Presentation van Amuz in Antwerpen en Sustainable-EEEmerging van Creative Europe.

Het repertoire omvat originele werken van componisten als Mozart, Haydn en Beethoven, evenals arrangementen van opera's en balletten aangepast voor sextet.

Ticekts zijn verkrijgbaar voor € 22,50, inclusief ontvangst met koffie/thee. Jaarkaarthouders betalen € 20,50.

Tickets

Wijsheid met bomen bosbad | Zaterdag 14 september, 10.00 uur

Ga mee op een zintuigelijke ontdekkingstocht waarbij de wijsheid van bomen centraal staat.

Een bosbad, ook bekend als het Japanse Shinrin-yoku, is een intense onderdompeling in de natuur. Je ervaart de natuur met al je zintuigen. Bosbaden laat je verwonderen, verstillen en zorgt voor ontspanning. Ook verdiep je jouw persoonlijke verbinding met de natuur om je heen.

Bosbadgidsen Stefanie Boomsma en Mirjam de Boer nemen je mee in de winterse taferelen van het bomenmuseum. Het bosbad duurt 3 uur inclusief een theeceremonie tussen de bomen.

De deelname aan het bosbad bedraagt 37,50 euro. Dit is exclusief 8,50 euro entree voor het Bomenmuseum. Abonnementhouders betalen geen entree. Leeftijd vanaf 12 jaar.

Tickets
Foto Thema wandeling Boomwortels

Themawandeling 'Open Monumentendag' | Zaterdag 14 september, 11.00 uur

Vrijwilligster Ylonka van Es is al geruime tijd bezig met het blootleggen van het wortelstelsel van een omgezaagde Picea Omorika. Wellicht heeft u haar werk al eens bewonderd tijdens een bezoek aan het arboretum. Tijdens deze themawandeling neemt zij u mee in de wereld van boomwortels.

Inloop vanaf 10.30 uur, start wandeling 11.00 uur. In het kader van Open Monumentendag is deze themawandeling gratis te bezoeken. Wel is vooraf reserveren via de website verplicht. Er is een beperkt aan plaatsen beschikbaar.

Cydonia oblongata 'Leskovacz' - Echte kwee

Themawandeling 'Open Monumentendag' | Zondag 15 september, 14.00 uur

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het arboretum nemen gids Bert u mee langs een aantal 100-jarige bomen en struiken in de tuin. Tijdends de wandeling krijgt u een aardige indruk van de ideeën van Max von Gimborn. 

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. In het kader van Open Monumentendag is deze themawandeling gratis te bezoeken. Wel is vooraf reserveren via de website verplicht. Er is een beperkt aan plaatsen beschikbaar.

Kinderactiviteit 'Boomschors' | Zondag 22 september, 14.00 uur

Een boom heeft een schors rondom de stam, als bescherming en voor transport van water en voedingsstoffen. Elke boomsoort heeft zijn eigen schors, verschillende structuren grof of fijn, glad of ruw. We gaan kijken naar de verschillende soorten bomschors.Voor de knutsel vragen wij een vrijwillige bijdrage voor aanschaf van de materialen, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Koraalzwam

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Zondag 6 oktober, 10.00 uur & 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 10.00/13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Kinderactiviteit 'Beesten in de herfst en winter' | Zondag 13 oktober, 14.00 uur

De dieren gaan zich langzaam klaarmaken voor de winter, ze krijgen andere haren of wisselen van veren. Vogels gaan zich verzamelen om op trek te gaan. Sommige zoeken de huizen op om eten te krijgen. Kortom, ook de dieren bereiden zich voor op de aankomende winter. Voor de knutsel vragen we een vrijwillige bijdrage, voor materiaalkosten, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Acer x fremannii

Themawandeling 'Herfstkleuren' | Zondag 20 oktober, 14.00 uur

Kom genieten van de schitterende herfstkleuren in het arboretum. Onze gids Piet neemt u mee langs de prachtige kleuren die de natuur in deze periode te bieden heeft. Let op: afhankelijk van de weerstomstandigheden kan het plotseling sneller of juist langzamer gaan met het ontstaan van herfstkleuren. De datum voor deze wandeling kan dan ook nog wijzigen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur.

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Woensdag 23 oktober, 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

 Armillaria mellea - Honingzwam

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Zondag 27 oktober, 10.00 uur & 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 10.00/13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Themawandeling 'Sferen en energie' | Zondag 3 november, 14.00 uur

Sferen zijn invloeden van buitenaf, zoals het weer, lichtinval, alles wat wij niet kunnen beïnvloeden. Energie is trilling en alles bestaat uit trilling, zo kunnen we de verschillende energieën waarnemen, want elke boom, plant, dier en mens heeft zijn eigen trilling. We gaan deze verschillende energieën proberen te voelen en waar te nemen. Kom opladen of ontladen door de verschillende energieën van bomen. 

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Winterfair | Zondag 15 december, 11.00-18.00 uur

Tijdens deze gezellige markt is er van alles te doen in het Bomenmuseum. Naast diverse stands met mooie producten is er een kinderactiviteit, zijn er optredens van diverse musici en kunt u natuurlijk ook wat eten en drinken.

Tot uiterlijk zaterdagavond 14 december kunt u online tickets bestellen met korting (€ 6,00). Op de dag zelf zijn tickets verkrijgbaar voor € 8,50.

Kerststukjes maken | Zondag 22 december, 14.00 uur

Laat je creativiteit de vrije loop en kom gezellig je eigen kerststuk maken. Een gezellige middag voor iedereen, na afloop gaat iedereen met een mooi eigen gemaakt kerststuk naar huis. Het Bomenmuseum zorgt voor de materialen, wel graag zelf snoeischaar of mesje meebrengen.

We vragen voor een groot kerststuk een bijdrage van € 10,00 en voor een kleine € 5,00. Contant en pinnen mogelijk. Vrije inloop vanaf 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

 Armillaria mellea - Honingzwam

Themawandeling 'Uitwaaien' | Tweede Kerstdag 14.00 uur

Kom Tweede Kerstdag uitwaaien in het Bomenmuseum. Gids Esther neemt u mee.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl