Agenda

12 MIEKE DE WAAL   Planteneter voor lichtblauwe lucht en groene bomenrij   liggend

Tentoonstelling 'Beelden & Bomen'  | 13 april - 6 oktober

Beelden en installaties van 35 professionele kunstenaars uit heel Nederland gaan een intrigerende dialoog aan met de natuur om hen heen. Er zijn beelden die lijken op te gaan in de natuur, alsof de maker zoekt naar paradijselijke harmonie. Er zijn er ook die met hun geometrische vormentaal laten zien: dit is niet gegroeid, maar gemaakt door een mens. Contrast. En er zijn er die een verhaal vertellen. Over natuuronderzoek bijvoorbeeld of over biodiversiteit. Er zijn beelden waar maandenlang aan gewerkt is in het atelier. En er zijn kunstenaars die op locatie hun werk creëren, te volgen door de bezoekers van het arboretum. Zo rijk geschakeerd als het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is, zoveel variatie laat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers zien. Dit alles ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dit feeërieke arboretum.

Bij de ingang is een plattegrond beschikbaar waarop de locaties van de beelden zijn aangegeven.

Magnolia 'Charles Coates'

Themawandeling 'Evolutie, voortplanting en bloei' | Zondag 19 mei, 14.00 uur

Darwin’s evolutietheorie geeft een goed onderbouwde en geloofwaardige verklaring voor het ontstaan van de enorme verscheidenheid van het leven op onze aarde. De wijze waarop deze evolutie zich bij planten voltrekt, zullen we toelichten aan de hand van enkele bomen en struiken. Hun wijze van bloei en voortplanting krijgt daarbij bijzondere aandacht.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Tickets

Kinderactiviteit 'Waterdiertjes' | Zondag 26 mei, 14.00 uur

Weet je dat er in het water ontelbare diertjes leven, groot en klein? Jagers en prooien. We gaan eens van dichtbij bekijken welke diertjes we kunnen vinden, en daarna gaan we knutselen. We vragen vrijwillige bijdrage voor materiaalkosten, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Bosbad 'Start van de zomer' | Zaterdag 1 juni, 10.00-13.00 uur

De energetische zomer is van start. De bomen in het Bomenmuseum staan volledig in hun kracht. Ervaar de energie en de wijsheid van de bomen en ga mee op een zintuigelijke ontdekkingsreis.

Een bosbad, ook bekend als het Japanse Shinrin-yoku, is een intense onderdompeling in de natuur. Je ervaart de natuur met al je zintuigen. Bosbaden laat je verwonderen, verstillen en zorgt voor ontspanning. Ook verdiep je jouw persoonlijke verbinding met de natuur om je heen. Bosbadgidsen Stefanie Boomsma en Mirjam de Boer nemen je mee in de winterse taferelen van het bomenmuseum. Het bosbad duurt 3 uur inclusief een theeceremonie tussen de bomen.

De deelname aan het bosbad bedraagt 37,50 euro. Dit is exclusief 8,50 euro entree voor het Bomenmuseum. Abonnementhouders betalen geen entree. Leeftijd vanaf 12 jaar.

Tickets

Themawandeling 'Eetbare planten' | Zondag 2 juni, 14.00 uur

Dit is een thema wat steeds meer in het nieuws komt, eetbare planten, jazeker u leest het goed: eetbare planten uit de natuur. Tijdens deze wandeling zullen planten worden besproken, die meer dan eens als onkruid worden beschouwd. Toch bevatten deze 'onkruiden' in de meeste gevallen meer vitamines en mineralen dan de groenten die bij de groenteboer of in de supermarkt te koop zijn.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje. 

Tickets

Ambacht- en natuurmarkt | Zondag 9 juni, 10.00-17.00 uur

Het is alweer de zeventiende keer dat de Ambacht- en natuurmarkt plaatsvindt in het Nationaal Bomenmuseum. Op deze gezellige markt staan deelnemers met producten uit de natuur of voor gebruik in de natuur. Zo vind je er planten, tuingereedschap, tuindecoraties, maar ook voor voedingsmiddelen en sieraden gemaakt van natuurlijke materialen. Ook voor verschillende soorten eten en drinken kunt u op deze markt terecht, bovendien zijn er een activiteiten voor de kinderen en wordt gedurende de dag ook voor muzikale omlijsting gezorgd.

Tot uiterlijk zaterdagavond 8 juni kunt u online tickets bestellen met korting (€ 6,00). Op de dag zelf zijn tickets verkrijgbaar voor € 8,50. Reserveer hier  uw ticket.

Themawandeling '100-jarigen in het arboretum | Zondag 16 juni, 14.00 uur

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het arboretum nemen gidsen Piet en Bert u mee langs een aantal 100-jarige bomen en struiken in de tuin. Tijdends de wandeling krijgt u een aardige indruk van de ideeën van Max von Gimborn. 

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Tickets

Themawandeling 'Midzomeravond' | Zaterdag 22 juni, 19.00 uur

Onze gids Piet neemt u deze avond mee de tuin in. 

Inloop vanaf 18.30 uur, start wandeling 19.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Tickets

Kinderactiviteit 'Eetbare planten' | Zondag 23 juni, 14.00 uur

Weet je dat er in de natuur heel veel plantjes/onkruiden  goed te eten zijn, en meer voedingsstoffen bevatten dan de groenten die uit de winkel komen. De natuur biedt ons gratis eten als we weten welke planten we kunnen gebruiken. We zullen kijken naar verschillende onkruiden die te eten zijn. Voor de knutsel vragen wij een vrijwillige bijdrage voor aanschaf materialen, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Bosbad 'Midzomeravond' | Donderdag 27 juni, 19.00-22.00 uur

Laat de drukte van de dag achter je en kom tot rust in het bomenmuseum tijdens het midzomeravond bosbad. Onder de warme gloed van de avondzon herontdekken we de kracht van verbinding met de natuur.

Een bosbad, ook bekend als het Japanse Shinrin-yoku, is een intense onderdompeling in de natuur. Je ervaart de natuur met al je zintuigen. Bosbaden laat je verwonderen, verstillen en zorgt voor ontspanning. Ook verdiep je jouw persoonlijke verbinding met de natuur om je heen. Het bosbad duurt 3 uur inclusief een theeceremonie tussen de bomen.

De deelname aan het bosbad bedraagt 37,50 euro. Dit is exclusief 8,50 euro entree voor het Bomenmuseum. Abonnementhouders betalen geen entree. Leeftijd vanaf 12 jaar.

Tickets
48687649952 9514b4370d o 1 scaled

Von Gimborn Cultureel Festival | Vrijdag 28 juni, 21.00 uur

foto: Marleen Annema

Een weekend vol bijzondere optredens, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. Het Nederlands Blazers Ensemble speelt samen met Bart Moeyaert 'De Schepping'.

De Schepping is het eerste deel van de succesvolle muziektheatertrilogie van het NBE & Bart Moeyaert op basis van Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn in een originele en bijzondere bewerking voor blazers van Josef Treibensee, een tijdgenoot van Hayden. De Vlaamse schrijver Bart Moeyaert schreef een eigen tekst bij de oude muziek en vertelt zelf tijdens de voorstelling op zeer innemende wijze zijn Scheppingsverhaal.

Het concert start om 21.00 uur in de tent en duurt ongeveer een uur (zonder pauze). Tickets verkrijgbaar voor € 40,- (jaarkaarthouders betalen € 37,50), inclusief een hapje en drankje achteraf.

NB: een passepartout voor het weekend is beschikbaar met aantrekkelijke korting (€ 85,- ipv € 100,-).

Tickets
Ekaterina Levental 1x1 small

Von Gimborn Cultureel Festival | Zaterdag 29 juni, 21.00 uur

In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling neemt Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij met haar familie heeft afgelegd. Een weg die begint in Oekraïne, bij haar Joodse oma. Vanuit Tasjkent, Centraal-Azië, via Israël en diverse Europese landen komt Ekaterina uiteindelijk in Nederland aan. Ekaterina deelt openhartig haar ervaringen als kind in een migrantengezin. Afwijzing, verlies en onmacht, gezien door de ogen van een opgroeiende tiener.

Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar Joodse afkomst, en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Over haar zoektocht naar een ander leven, zoals ze dat kende uit het theater van haar jeugd. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht en hoop.

De voorstelling start om 21.00 uur in de tent en duurt ruim een uur (zonder pauze). Tickets verkrijgbaar voor € 35,- (jaarkaarthouders betalen € 32,50), inclusief een hapje en drankje achteraf.

NB: een passepartout voor het weekend is beschikbaar met aantrekkelijke korting (€ 85,- ipv € 100,-).

Tickets
64648ade5d0d2c49f4bcf87a contact img

Von Gimborn Cultureel Festival |  Zondag 30 juni, 17.00 uur met aansluitend mogelijkheid tot eten

Het Kofferbakcollectief met 'Een Bakkie Bach', een opera in pocket-formaat met Klaartje van Veldhoven, Mattijs van der Woerd en Renee Bekkers.

De voorstellingen zijn hoogwaardig én toegankelijk tegelijk. Het begint met ijzersterke muziek, in het Nederlands gezongen. Op dit fundament bouwt het Kofferbakcollectief theatrale spektakeltjes die zich letterlijk en figuurlijk afspelen in de wereld van nu.

Met minimale middelen (één kofferbak vol) wordt iedere denkbare locatie eventjes omgetoverd tot een operapodium. Zo ontstaat er ruimte voor een magisch moment, middenin het leven van alledag.

De voorstelling start om 17.00 uur, bij mooi weer rondom de grote vijver en duurt ongeveer een uur (zonder pauze). Tickets verkrijgbaar voor € 25,- (jaarkaarthouders betalen € 22,50), inclusief ontvangst vanaf 16.15 uur met koffie/thee en wat lekkers.

NB: een passepartout voor het weekend is beschikbaar met aantrekkelijke korting (€ 85,- ipv € 100,-).

Tickets
Magnolia grandiflora

Themawandeling 'Planthunters' | Zondag 7 juli, 14.00 uur

De meeste planten in onze hedendaagse tuinen en parken zijn niet inheems, maar komen van heinde en ver. De wandeling van vandaag gaat langs bomen en struiken, die door enkele toonaangevende plantenzoekers zijn verzameld en meegenomen. Gidsen Joep en Piet vertellen over leven, reizen en werk van de planthunters.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Cedrus atlantica

Themawandeling 'Planten uit de Bijbel' | Zondag 28 juli, 14.00 uur

In de bijbel worden meer dan 150 planten besproken. Tijdens deze wandeling nemen gidsen Esther en Jan u mee langs een klein deel van deze planten uit de Bijbel, zodat u kunt zien hoe ziet bijvoorbeeld de (atlas)ceder eruit ziet. Het gaat tijdens deze wandeling niet om de bijbelteksten of waar ze voorkomen in de bijbel, de planten zelf staan centraal.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Zeker zijn van deelname? Reserveer binnenkort via de link hieronder. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Ardemus Quartet

Familieshow 'De grote pinquin en bananenshow' | Zondag 25 augustus, 11.00 uur

Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananenstal van Ome Jaap, Albert Cuypmarkt, Amsterdam, Nederland te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de marktkraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?

De grote Pinguïn en Bananen Show is een familievoorstelling (6-99 jaar) die het Ardemus Quartet samen met het NJO (Nationaal Jeugd Orkest Nederland) en regisseur Margrith Vrenegoor heeft ontwikkeld.

Foto Thema wandeling Boomwortels

Themawandeling 'Open Monumentendag' | Zaterdag 14 september, 11.00 uur

Vrijwilligster Ylonka van Es is al geruime tijd bezig met het blootleggen van het wortelstelsel van een omgezaagde Picea Omorika. Wellicht heeft u haar werk al eens bewonderd tijdens een bezoek aan het arboretum. Tijdens deze themawandeling neemt zij u mee in de wereld van boomwortels.

Inloop vanaf 10.30 uur, start wandeling 11.00 uur. In het kader van Open Monumentendag is deze themawandeling gratis te bezoeken. Wel is vooraf reserveren via de website verplicht. Er is een beperkt aan plaatsen beschikbaar.

Cydonia oblongata 'Leskovacz' - Echte kwee

Themawandeling 'Open Monumentendag' | Zondag 15 september, 14.00 uur

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het arboretum nemen gids Bert u mee langs een aantal 100-jarige bomen en struiken in de tuin. Tijdends de wandeling krijgt u een aardige indruk van de ideeën van Max von Gimborn. 

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. In het kader van Open Monumentendag is deze themawandeling gratis te bezoeken. Wel is vooraf reserveren via de website verplicht. Er is een beperkt aan plaatsen beschikbaar.

Kinderactiviteit 'Boomschors' | Zondag 22 september, 14.00 uur

Een boom heeft een schors rondom de stam, als bescherming en voor transport van water en voedingsstoffen. Elke boomsoort heeft zijn eigen schors, verschillende structuren grof of fijn, glad of ruw. We gaan kijken naar de verschillende soorten bomschors.Voor de knutsel vragen wij een vrijwillige bijdrage voor aanschaf van de materialen, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Koraalzwam

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Zondag 6 oktober, 10.00 uur & 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 10.00/13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Kinderactiviteit 'Beesten in de herfst en winter' | Zondag 13 oktober, 14.00 uur

De dieren gaan zich langzaam klaarmaken voor de winter, ze krijgen andere haren of wisselen van veren. Vogels gaan zich verzamelen om op trek te gaan. Sommige zoeken de huizen op om eten te krijgen. Kortom, ook de dieren bereiden zich voor op de aankomende winter. Voor de knutsel vragen we een vrijwillige bijdrage, voor materiaalkosten, contant te voldoen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start activiteit 14.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar bezoeken het Bomenmuseum gratis. Voor de activiteit wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Aanmelden niet nodig. 

Acer x fremannii

Themawandeling 'Herfstkleuren' | Zondag 20 oktober, 14.00 uur

Kom genieten van de schitterende herfstkleuren in het arboretum. Onze gids Piet neemt u mee langs de prachtige kleuren die de natuur in deze periode te bieden heeft. Let op: afhankelijk van de weerstomstandigheden kan het plotseling sneller of juist langzamer gaan met het ontstaan van herfstkleuren. De datum voor deze wandeling kan dan ook nog wijzigen.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur.

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Woensdag 23 oktober, 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

 Armillaria mellea - Honingzwam

Themawandeling 'Paddenstoelen' | Zondag 27 oktober, 10.00 uur & 14.00 uur

Paddenstoelen, zwammen, schimmels; de verschillen worden duidelijk tijdens de wandeling. Tientallen  paddenstoelen worden niet alleen benoemd, ook veel meer interessante wetenswaardigheden komen ter sprake. Wist u dat er duizenden zwammen in Nederland voorkomen? Wist u dat zo’n 95 % van de bomen en planten samenleven met schimmels? Weet u waarom paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond komen? We zien paddenstoelen sporen. Er wordt verteld hoe de voortplanting gaat bij paddenstoelen. Misschien zien we ook een slijmzwam die eigenlijk geen zwam is….maar wel super interessant.

Inloop vanaf 10.00/13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Themawandeling 'Sferen en energie' | Zondag 3 november, 14.00 uur

Sferen zijn invloeden van buitenaf, zoals het weer, lichtinval, alles wat wij niet kunnen beïnvloeden. Energie is trilling en alles bestaat uit trilling, zo kunnen we de verschillende energieën waarnemen, want elke boom, plant, dier en mens heeft zijn eigen trilling. We gaan deze verschillende energieën proberen te voelen en waar te nemen. Kom opladen of ontladen door de verschillende energieën van bomen. 

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Winterfair | Zondag 15 december, 11.00-18.00 uur

Tijdens deze gezellige markt is er van alles te doen in het Bomenmuseum. Naast diverse stands met mooie producten is er een kinderactiviteit, zijn er optredens van diverse musici en kunt u natuurlijk ook wat eten en drinken.

Tot uiterlijk zaterdagavond 14 december kunt u online tickets bestellen met korting (€ 6,00). Op de dag zelf zijn tickets verkrijgbaar voor € 8,50.

Kerststukjes maken | Zondag 22 december, 14.00 uur

Laat je creativiteit de vrije loop en kom gezellig je eigen kerststuk maken. Een gezellige middag voor iedereen, na afloop gaat iedereen met een mooi eigen gemaakt kerststuk naar huis. Het Bomenmuseum zorgt voor de materialen, wel graag zelf snoeischaar of mesje meebrengen.

We vragen voor een groot kerststuk een bijdrage van € 10,00 en voor een kleine € 5,00. Contant en pinnen mogelijk. Vrije inloop vanaf 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

 Armillaria mellea - Honingzwam

Themawandeling 'Uitwaaien' | Tweede Kerstdag 14.00 uur

Kom Tweede Kerstdag uitwaaien in het Bomenmuseum. Gids Esther neemt u mee.

Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 10.30/14.00 uur. Entree Bomenmuseum € 8,50. NBG-jaarkaarthouders en kinderen tot 12 jaar reserveren een gratis plekje.

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl