Wandelingen op eigen gelegenheid

Tweede wandeling over boomvruchten in oktober en november

In deze uitgebreide tweede boomvruchtenwandeling pakken Ben en zijn companen Wilbert Hetterscheid (conservator) en Theo Damen (collectiebeheer) groots uit met maar liefst 14 vruchthoudende boomsoorten die tijdens de wandeling aan bod komen. Deze lange wandeling is via onderstaande button te downloaden en duurt ca. 1,5 uur.

Boomvruchtenwandeling in oktober

Oktober is de maand waarin bomen zich van een heel andere kant laten zien. In het voorjaar en in de zomer hebben we door de BloeiAlerts kennis gemaakt met hun bloeiwijze. Het (bio)logische vervolg is vruchtvorming in het najaar. In deze korte wandeling maakt u kennis met de vruchten van vijf bijzondere soorten. De wandeling is via onderstaande button te downloaden en op eigen gelegenheid te doen in ca. 45 minuten.

Heptacodium miconioides | Bloem der Zeven Zonen

Dit keer trakteert Ben van Schijndel, onze bomenkenner en inmiddels bekende auteur van de BloeiAlert, u op een boom met een wel heel bijzondere naam: Heptacodium miconioides, Bloem der Zeven Zonen. Waar deze naam vandaan komt? En waar drie bijzondere exemplaren te vinden zijn in het arboretum? Dat kunt u lezen in de BloeiAlert wandeling die op eigen gelegenheid te maken is en ongeveer een uurtje duurt. De wandeling is via onderstaande button te downloaden.

Carpinus (Haagbeuk) in augustus en september

Met z'n opvallende vruchten en vormen is Carpinus (Haagbeuk) een BloeiAlert wandeling waard. Kom 'm maken in het Bomenmuseum en ontdek vijf soorten Carpinus en hun bijzonderheden. De wandeling duurt ongeveer een uur en is via onderstaande button te downloaden. 

Wandeling langs bijzondere bloeiers in augustus

Deze wandeling neemt u mee langs vier bijzondere bloeiers in augustus, waaronder een aantal boombloeiers. Dit is een opvallend fenomeen omdat de meeste bomen in de zomer al zijn uitgebloeid. Tijdens deze BloeiAlert-wandeling komt u langs de Roze zijdeboom, de Grootbloemige magnolia, de Herfstpaardenkastanje en de Moerasmagnolia. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is via onderstaande button te downloaden. 

Drie totaal verschillende boeiende en bloeiende bomen

Deze wandeling voert u mee langs drie geheel verschillende soorten bloeiende bomen: Magnolia grandiflora (Grootbloemige magnolia). Stewartia pseudocamellia (Schijncamelia) en Rhododendron leigongshanense. Deze laatste indrukwekkende bloeier heeft geen Nederlandse naam omdat hij uit China komt en pas in 2015 als aparte soort is aangemerkt. Ben van Schijndel vertelt erover in onderstaand wandeldocument. 

 'Catalpawandeling'

Catalpa (de Trompetboom) komt pas laat in blad en bloei. De vorm van de bloemen lijkt op een trompet. Een ware schoonheid. Een bijzondere eigenschap van deze plant is dat muggen en vliegen op afstand gehouden worden. Kenner en vrijwilliger Ben van Schijndel maakte er een prachtige wandeling over met allerlei wetenswaardigheden. De wandeling is op eigen gelegenheid te maken en via onderstaande button te downloaden. 

Zomerwandeling langs Liriodendron, Zenobia en Cornus 

Tijdens deze wandeling maken we drie zomerse uitstapjes naar Liriodendron, Zenobia en Cornus. Met onderweg mooie verhalen, opgetekend door onze vrijwilliger en bomenkenner Ben van Schijndel. Zelfs Septima Ze­nobia komt voorbij, koningin van 267-272 van Palmyra, een stadsstaat in Syrië. De soorten die besproken worden, vinden hun oorsprong o.a. in de Verenigde Staten, China, Japan, Vietnam en Korea. De wandeling duurt ongeveer een uurtje en is via onderstaande button te downloaden. 

Wandeling langs Chionanthus, Kalmia en Styrax

Deze wandeling brengt u langs vier indrukwekkende bloeiers: de Amerikaanse sneeuwvlokkenboom, de Aziatische sneeuwvlokkenboom, de lepelboom en de Japanse storaxboom. Kenner en vrijwilliger Ben van Schijndel maakte deze prachtige wandeling met allerlei wetenswaardigheden. De wandeling is op eigen gelegenheid te maken en via onderstaande button te downloaden. Veel plezier.

Het Gimbornpad met wandelroutes van 5 en 12 km.

Het Gimbornpad brengt u in contact met de directe omgeving van het Bomenmuseum. Het arboretum is een aparte lus in de wandeling, waarbij u via de hoofdingang al wandelend een indruk krijgt van deze bijzondere plek op de Heuvelrug. U verlaat het arboretum via een zij-uitgang en dan kunt u het wandelpad 5 km vervolgen door de bossen rond kasteel Moersbergen. Er is ook een langere 12 km-variant, die u dieper het Langbroekerweteringgebied in brengt. 

Naar de folder van deze wandeling

Bloeifestijn wandeling langs het hoofdpad in april en mei

In april en mei is het hoofdpad van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn een waar bloeifestijn. Op deze wandeling wordt u links en rechts verwelkomd door o.a. Rhododendrons, Kornoeljes. Lampepoetserstruiken e.a. Aan het eind van de wandeling wordt u getrakteerd op de mooiste én de grootste Zakdoekjesboom en de Sneeuwklokjesboom.

Download deze wandeling

Boomvruchten wandeling in september

Zoveel spannende vruchten en vormen komen in anderhalf uur wandelen voorbij. Test uw kennis en uw verwondering. Deze uitgebreide wandeling vertelt u over alle bijzondere 'vruchtverschijningen' in de septembermaand. 

Download deze wandeling

Boomvruchten wandeling in december

In deze koude, natte en korte dagen van het jaar laat het Bomenmuseum zich van een andere en verrassende kant zien. De loofbomen zijn zo goed als kaal waardoor veel bijzondere vruchten te zien zijn. Om de verrassing compleet te maken trakteert de natuur ons al in december op een vroege winterbloeiers.

Download deze wandeling

Wandeling over Quercus (eiken)

Dit is een wandeling voor de geïnteresseerde bezoeker als ‘de blaadjes aan de bomen zitten’. In de wandeling maakt u kennis met 20 (van de 48) soorten eiken die het Bomenmuseum rijk is. Van iedere eik worden bijzonderheden vermeld en is er een foto van de boom en de bladvorm. 

Download deze wandeling

Schatkamers op de Heuvelrug
arrangement met Huis Doorn

Museum Huis Doorn en het Nationaal Bomenmuseum beheren beiden op hun eigen terrein een bijzonder stuk Duits Erfgoed op de Heuvelrug. Een keizer en een inktfabrikant, landgenoten van elkaar, vonden beiden hun passie in dit gebied en lieten cultuurhistorisch en botanisch erfgoed na die nu samenkomen in een afwisselend en verrassend arrangement. Meer weten? 

Bekijk de folder

Beeldentuin van Leo de Vries

Temidden van het collectiegebied van de magnolia's en de Tsuga's is een beeldentuin ingericht met kunstwerken van de wijlen beeldhouwer Leo de Vries.

Zijn erfgenamen hebben een groot deel van zijn werk in permanente bruikleen gegeven aan het arboretum. De beelden staan ruimtelijk gegroepeerd en zijn voorzien van collectiebordjes met toelichting.

Op de wandelroutekaart zijn diverse wandelingen te vinden die langs de beeldentuin voeren.

Minder valide

Ook de minder valide bezoeker komt graag in het arboretum. Alle paden zijn rolstoeltoegankelijk en bij het bezoekerscentrum staan rolstoelen die geleend kunnen worden tijdens uw bezoek. Daarnaast beschikt het arboretum over een clubcar voor vier personen. Deze clubcar kan gehuurd worden voor € 7,00 voor een dagdeel. Wilt u een clubcar gebruiken, dan is deze via e-mail te reserveren. Reserveert u minstens 4 dagen vantevoren! Het gebruik van de clubcar is op eigen risico. Zorg ervoor dat u alleen op de verharde paden blijft.

Reserveer een clubcar

Blind of slechtziend

Voor mensen met een visuele beperking is er een speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden.
De schelpen zijn in 2014 vernieuwd, mede met steun van de stichting Bartimeus Sonneheert. Alle paden in het arboretum zijn rolstoeltoegankelijk.

Naar folder

Winterbloeiwandeling in januari

Tijdens deze winterwandeling komt u opvallende bloeiers tegen in deze koude januari-maand. De wandeling voert ook langs de unieke Hammelis-collectie die recent is verhuisd van de Boskoopse kweker Wim van de Werf naar het Bomenmuseum.

Vroege voorjaarswandeling in maart

Tijdens deze wandeling ontmoet u onder andere de Chinese staartaar (Stachyurus), meerdere soorten Schijnhazelaar (Corylopsis), verrassende aantallen Pieris (Rotsheide) en een vroegbloeiende grootbloemige Rhododendron. De wandeling duurt ongeveer een uur en is op eigen gelegenheid te maken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, concerten, kunstexposities, wandelingen, kindermiddagen en andere evenementen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het arboretum: de Von Gimborn Gazet.

Aanmelden

Versturen

Steun het Bomenmuseum | Steun botanisch erfgoed

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl