
Het Gimbornpad brengt u in contact met de directe omgeving van het Bomenmuseum. Het arboretum is een aparte lus in de wandeling, waarbij u via de hoofdingang al wandelend een indruk krijgt van deze bijzondere plek op de Heuvelrug. U verlaat het arboretum via een zij-uitgang en dan kunt u het wandelpad 5 km vervolgen door de bossen rond kasteel Moersbergen. Er is ook een langere 12 km-variant, die u dieper het Langbroekerweteringgebied in brengt.
Eind april is het hoofdpad van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn een waar bloeifestijn. Op deze wandeling wordt u links en rechts verwelkomd door o.a. Rhododendrons, Kornoeljes. Lampepoetserstruiken e.a. Aan het eind van de wandeling wordt u getrakteerd op de mooiste én de grootste Zakdoekjesboom en de Sneeuwklokjesboom.
Zoveel spannende vruchten en vormen komen in anderhalf uur wandelen voorbij. Test uw kennis en uw verwondering. Deze uitgebreide wandeling vertelt u over alle bijzondere 'vruchtverschijningen' in de septembermaand.
In deze koude, natte en korte dagen van het jaar laat het Bomenmuseum zich van een andere en verrassende kant zien. De loofbomen zijn zo goed als kaal waardoor veel bijzondere vruchten te zien zijn. Om de verrassing compleet te maken trakteert de natuur ons al in december op een vroege winterbloeiers.
Dit is een wandeling voor de geïnteresseerde bezoeker als ‘de blaadjes aan de bomen zitten’. In de wandeling maakt u kennis met 20 (van de 48) soorten eiken die het Bomenmuseum rijk is. Van iedere eik worden bijzonderheden vermeld en is er een foto van de boom en de bladvorm.
Museum Huis Doorn en het Nationaal Bomenmuseum beheren beiden op hun eigen terrein een bijzonder stuk Duits Erfgoed op de Heuvelrug. Een keizer en een inktfabrikant, landgenoten van elkaar, vonden beiden hun passie in dit gebied en lieten cultuurhistorisch en botanisch erfgoed na die nu samenkomen in een afwisselend en verrassend arrangement. Meer weten?
Temidden van het collectiegebied van de magnolia's en de Tsuga's is een beeldentuin ingericht met kunstwerken van de wijlen beeldhouwer Leo de Vries.
Zijn erfgenamen hebben een groot deel van zijn werk in permanente bruikleen gegeven aan het arboretum. De beelden staan ruimtelijk gegroepeerd en zijn voorzien van collectiebordjes met toelichting.
Op de wandelroutekaart zijn diverse wandelingen te vinden die langs de beeldentuin voeren.
Ook de minder valide bezoeker komt graag in het arboretum. Alle paden zijn rolstoeltoegankelijk en bij het bezoekerscentrum staan rolstoelen die geleend kunnen worden tijdens uw bezoek. Daarnaast beschikt het arboretum over een clubcar voor vier personen. Deze clubcar kan gehuurd worden voor € 7,00 voor een dagdeel. Wilt u een clubcar gebruiken, dan is deze via e-mail te reserveren. Reserveert u minstens 4 dagen vantevoren! Het gebruik van de clubcar is op eigen risico. Zorg ervoor dat u alleen op de verharde paden blijft.
Voor mensen met een visuele beperking is er een speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden.
De schelpen zijn in 2014 vernieuwd, mede met steun van de stichting Bartimeus Sonneheert. Alle paden in het arboretum zijn rolstoeltoegankelijk.
Tijdens deze winterwandeling komt u opvallende bloeiers tegen in deze koude januari-maand. De wandeling voert ook langs de unieke Hammelis-collectie die recent is verhuisd van de Boskoopse kweker Wim van de Werf naar het Bomenmuseum.
Tijdens deze wandeling ontmoet u onder andere de Chinese staartaar (Stachyurus), meerdere soorten Schijnhazelaar (Corylopsis), verrassende aantallen Pieris (Rotsheide) en een vroegbloeiende grootbloemige Rhododendron. De wandeling duurt ongeveer een uur en is op eigen gelegenheid te maken.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, concerten, kunstexposities, wandelingen, kindermiddagen en andere evenementen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het arboretum: de Von Gimborn Gazet.