We komen nu bij een echte Magnolia aan, die dus niet meer Tulpenboom genoemd mag worden! Toch is deze magnolia weer een buitenbeentje en ziet eer toch wel anders uit dan wat u gewend bent van een magnolia, zoals die in veel tuinen en parken zijn aangeplant. Het belangrijkste verschil is, dat deze magnolia een echte boom vormt.
Deze boommagnolia heet Magnolia salicifolia, de Wilgbladmagnolia. Het tweede deel van de wetenschappelijke naam, salicifolia, betekent letterlijk Wilgenblad. De naam Magnolia is gebaseerd op de naam van de Franse botanicus Pierre Magnol, die in de tweede helft van de zeventiende eeuw werkte in Montpellier. Hij was degene die het begrip “plantenfamilie” introduceerde als een groepering van verwante plantengeslachten. Een nu nog gebruikte term en dus een belangrijke innovatie.
Boommagnolia’s (deze soort en zijn zusje Magnolia kobus) behoren tot de topstukken van de collectie van het Bomenmuseum, mede omdat ze tot de grootste exemplaren in Nederland behoren. Von Gimborn was er met deze soorten vroeg bij en plantte er al een aantal in 1929. Ze worden tenminste 10 meter hoog, maar sommigen worden wel 25 meter en zijn daarmee veel hoger dan de meer bekende tuinmagnolias met hun veelal roze bloemen. De tuinmagnolia’s zijn kruisingen van kleinere soorten. Opvallend is dat de twee boommagnoliasoorten merkbaar vroeger bloeien dan de rest, n.l. al begin april. Dat moment wordt gebruikt door bezoekers om de enorme overdadig wit bloeiende unieke bomen te zien en te fotograferen. Het duurt ook maar heel even, voordat ze beginnen uit te vallen, maar dan vormen ze prachtige witte tapijten op de grond rond de stam.
Magnolia’s hebben ook een belangrijke waarde in het inzichtelijk maken van de evolutie van de bloemplanten. Ooit werden magnolia’s beschouwd als de meest primitieve nog levende bloemplanten, maar deze kroon zijn ze kwijt. Desondanks vormen ze toch een van de laagste en oudste zijtakken van de plantenevolutieboom. Die tak ontstond in het Krijttijdperk, meer dan 100 miljoen jaar geleden, toen de dinosauriërs heer en meester op de planeet waren. Dus net als de Slangenden en de Tulpenboom, geven magnolia’s ons een kijkje terug in de tijd, toen de planeet nog ongehinderd nieuwe soorten voortbracht, niet gehinderd door een vreemde, rechtop lopende aap met snode plannen.