De vier seizoenen
Terug naar Bomenmuseum

Genieten in elk seizoen

Lente

Het topseizoen in het arboretum. Vooral de bloemenexplosie is indrukwekkend bij de magnolia’s, rododendrons, kornoeljes, kalmia’s, seringen, etc. Ook het frisgroene nieuwe bladdek vormt een veelzijdige achtergrond van al deze bloei. Zelfs de soms wat stijf ogende naaldbomen gaan in volle bloei, hoewel dat niet altijd zichtbaar is. Zij hebben slechts de wind nodig voor stuifmeelverspreiding en laten het kleuren over aan de bloemplanten. Tijd voor veel voorjaarevenementen, kinderspeurtochten en even de winter van je afschudden.

 Sinocalycanthus chinensis

Zomer

De uitbundige bloei maakt plaats voor de ontwikkeling van een fantastische rijkdom aan groen in een oneindige reeks schakeringen en bladvormen. De naaldbomen beginnen aan de bouw van hun veelzijdig gevormde zaadhoudende kegels. De rust keert terug, na een soms wat hectisch voorjaar en iedereen kan genieten van de vele verschillende atmosferen die het arboretum nu biedt. Veel planten aan de oevers van vijvers en sloten komen nu volop aan bod en de insectenwereld maakt er goed gebruik van. Leven rond en in het water is nu op zijn hoogtepunt.

Herfst

De herfst explodeert in het arboretum door een ongeëvenaard kleurenspektakel dat voorafgaat aan de ondergang van de bladtooi van de bladverliezende bomen en struiken. De cyclus van opkomst en ondergang gaat gepaard met een heuse “Big Bang”. Het arboretum is beroemd vanwege deze kleurenexplosie die in de allerbeste jaren vergelijkbaar is met de typische “Indian Summer” aan de Noord-Amerikaanse oostkust. Maar ook de vruchtvorming bij veel bomen en struiken maakt ineens duidelijk dat de zaden erin wel verplaatst moeten worden, desnoods via de vogeldarmen en weer eruit! Vooral de kardinaalsmutsen in de collectie doen hierin hun best.

Winter

En dan zijn de naaldbomen en “altijdgroene” struiken aan de beurt om het arboretum in dit jaargetijde van rust toch nog een eigen levendigheid te geven. Ze zijn niet gezwicht voor de herfst en vormen het wintergroene skelet van het arboretum. Het licht krijgt extra de ruimte tussen de bladloze takken van de loofbomen en creëert sprookjesachtige taferelen bij mooi weer. Maar enkele bomen en struiken hebben haast en bloeien al (toverhazelaar, schijnhazelaar, hazelaar en els). Wie even volledige rust zoekt, kan in de winter zijn hart ophalen in het arboretum.

Steun het Bomenmuseum | Steun botanisch erfgoed

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl