Het Bomenmuseum is open | reserveer uw bezoek indien u geen NBG-jaarkaart heeft

Met ingang van 14 oktober is reserveren voor bezoekers zonder NBG-jaarkaart weer verplicht. U reserveert en betaalt online de dag van uw bezoek en ontvangt ter bevestiging een QR-code waarmee u toegang heeft tot het park. Jaarkaarthouders kunnen vooralsnog op de gebruikelijke wijze met hun jaarkaart het park bezoeken.

Gezien de ongewisse omstandigheden zijn tickets steeds voor een beperkte periode beschikbaar. De evenementen in het bomenmuseum zijn tot in ieder geval 16 november afgelast. Eventuele wijzigingen voor bezoekers worden steeds op de website en via de nieuwsbrief gecommuniceerd. Houd dit dus goed in de gaten.

Bekijk hier de aanvullende maatregelen die gelden tijdens uw bezoek.
Let op: houd 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij de ingang! 

Kom genieten van de seizoenen | 365 dagen per jaar

Natuur | Educatie | Cultuur | Evenementen

Nieuws uit het Bomenmuseum

De Von Gimborn Gazet van 15 oktober met het laatste nieuws

In de Von Gimborn Gazet van 15 oktober aandacht voor de actuele Coronamaatregelen in het Bomenmuseum, voor de  paddenstoelen en herfstkleuren in oktober en voor de keramische buitenexpositie die nog tot 25 oktober te bezoeken is. 

Naar de Gazet

Tot zondag 25 oktober | Keramische buitenexpo 'Ode aan de Natuur'

Voor de vierde keer organiseren de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en het Bomenmuseum een keramiekexpositie buiten in het arboretum. De bijna 50 deelnemende kunstenaars tonen recent werk - vaak speciaal voor deze expositie gemaakt - onder het motto Ode aan de Natuur. De beelden zijn te vinden in en onder de bomen, in de heidetuin, in het gras en aan en in het water. Van 11.00 tot 17.00 uur is een exposant aanwezig om uitleg te geven over de geëxposeerde kunstwerken en voor de aanschaf van een catalogus. Deze catalogus met routekaart is voor 4 Euro verkrijgbaar. In de Ticketshop is een combiticket met korting te koop. 

Meer lezen
 Acer platanoides 'Almira'

Zondag 25 oktober 14.00 | Themawandeling over herfstkleuren | AFGELAST

Gezien de ontwikkelingen rondom het Coronavirus heeft het Bomenmuseum moeten besluiten om deze themawandeling af te gelasten.

Zoek een plant in de online collectiedatabase van het Bomenmuseum

De collectiedatabase van het Nationaal Bomenmuseum is online te bezoeken. De inhoud wordt continu bijgewerkt. Alle namen van de bomen en struiken staan erin en er wordt een kleine plattegrond getoond van de plek waar ze staan. Foto's van de objecten worden nog toegevoegd. Het Pinetum De Dennenhorst in Lunteren is onze partner in dit project, meer partners zullen volgen. De database zal dan een eigen status krijgen op het web en verdergaan onder de naam “Treewise”. Dit omvangrijke project werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Naar de Collectiesdatabase

#stayathome
Voorjaars videorondleiding 7

In deze zevende en laatste editie kunt u meegenieten van een wat andere kijk op de levende schatten van het Bomenmuseum. Aan bod komen twee bijzondere naaldbomen: de Chinese spiesden en de Montereyden. Ook de Kalmia met zijn gymnastische meeldraden en de Tulpenboom met zijn toploze bladeren worden besproken en getoond. Ook wordt de kascollectie nog een keer bezocht met aandacht voor de Wolfsmelksoorten van Madagascar. De hele videoreeks met rondleidingen is te bekijken bij Filmrondleidingen.
Film & montage: Esther Groot 

Bekijk op YouTube

Wandelingen die op eigen gelegenheid te maken zijn

Onze vrijwilliger Ben van Schijndel heeft wandelingen in de seizoenen ontwikkeld. Wandelingen die op een zelf gekozen moment tijdens uw bezoek individueel te maken zijn. De wandelingen staan op thema op deze site en zijn gratis te downloaden.  Ze zijn te bewandelen vanaf de telefoon of vanaf een print. Onderweg ontvangt u een schat aan wetenswaardigheden over de bewoners van ons botanisch bomentheater. Veel plezier. 

Naar de wandelingen

Steun botanisch erfgoed | Word zilveren of gouden vriend

Het Bomenmuseum hoedt het botanisch erfgoed. Wilt u hieraan uw steun betuigen? Word dan een zilveren of gouden vriend en draag op een duurzame wijze bij aan de instandhouding en de uitbreiding van het Bomenmuseum en zijn collectie. Om deze collectie met haar enorme soortendiversiteit ook voor toekomstige generaties te kunnen behouden, is deze steun hard nodig.

Meer lezen

De winkel in weekends open van 11.00 tot 17.00

De winkel tijdens het weekend geopend van 11.00 tot 17.00. Dan ook zal een kleine kaart (koffie, thee, fris, taart, ijs en tosti’s) in aangepaste vorm worden geserveerd. Buiten openingstijden van de winkel kunt u de koffieautomaat gebruiken. Het sanitair is eveneens toegankelijk. Let op: de RIVM-richtlijnen gelden ook in het Bomenmuseum: Kom niet als u corona-gerelateerde klachten heeft, houd anderhalve meter afstand, voorkom samenscholing en maak gebruik van de beschikbare dispensers met ontsmettende handgel. Betaal bij openingstijden van de winkel & horeca met pin. 

Koop een jaarkaart en kom veel en vaak genieten

De 1-persoons jaarkaart biedt gratis toegang aan 1 volwassene. De 2-persoons jaarkaart biedt gratis toegang aan 2 volwassenen. Kinderen (ongeacht het aantal) t/m 15 jaar hebben altijd gratis toegang, zowel in combinatie met de 1-persoons jaarkaart als met de 2-persoons jaarkaart. Kinderen vanaf 16 jaar worden beschouwd als een volwassene.

Koop een jaarkaart

We zijn op zoek naar vrijwilligers | komt u meebouwen aan het Bomenmuseum?

Het Bomenmuseum maakt een flinke groei door. Voor allerhande hulp met het onderhoud in het arboretum, met de winkel, met evenementen en met de ontvangst en begeleiding van groepen zoeken we nieuwe vrijwilligers. Heeft u affiniteit met ons botanisch erfgoed, beschikt u over goede contactuele eigenschappen en/of ervaring met de ontvangst van groepen of bieden uw persoonlijkheid en ervaring op een ander terrein een meerwaarde aan onze organisatie? Kom dan eens praten.

Meer lezen

Dagblad Trouw: "In een uurtje van de Alpen naar de Himalaya en van Japan naar Canada"

Journalist en columnist Johan Nibbeling bracht op een mooie herfstdag in stilte een bezoek aan het Bomenmuseum. Hij schreef er een bijzonder en uitgebreid artikel over in Trouw onder de titel:  Klimaatverandering heeft de status van de boom getransformeerd: bomen zijn hot. Deze landelijke aandacht is een cadeau voor het Bomenmuseum!
Foto: Johan Nibbeling

Lees het artikel
Cedrus atlantica

Seizoensfolder met jaarprogramma 2020

De vrijwilligers en medewerkers van het Bomenmuseum hebben voor 2020 een gevarieerd en uitdagend programma  samengesteld met themawandelingen, gezinsevenementen, een kunstexpositie, buitenconcerten en optredens. De seizoensfolder ligt voor u klaar in de folderschappen bij het bezoekerscentrum. De digitale versie is ook te downloaden via onderstaande button.

Download de Seizoensfolder | 2020

Jeugdeducatie basisonderwijs met de stichting NatuurWijs

Buiten zijn in de natuur is goed voor de gezondheid en voor de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe pak je dat als leerkracht aan? NatuurWijs en het Bomenmuseum hebben hier iets op gevonden: een Reis door een Boom! Deze activiteit duurt een dagdeel, is bestemd voor de groepen 4 en 5 van de basisschool en zonder voorbereiding voor de leerkracht. Bekijk de flyer en ontvang € 40,00 actiekorting van het DikGroen Fonds! 

Bekijk de flyer

Verrassend cateringaanbod voor een feestje of bijeenkomst

Trakteer uw vrienden, medewerkers of relaties op een inspirerend botanisch bomentheater om bijeen te komen. Deze unieke exotische openluchtlocatie biedt vele mogelijkheden voor het organiseren van een feest, lunch, diner, vergadering of teambuilding. En dat in een oase van rust en natuurschoon midden op de Heuvelrug.

Een bijeenkomst is te combineren met een wandeling op eigen gelegenheid of in overleg een groepsrondleiding met gids. Ons verrassende cateringaanbod heeft veel te bieden: van een koffie-arrangement, een high tea of lunch met producten uit de streek tot een borrel of een mooi diner. Via onderstaande button zijn diverse mogelijkheden en de tarieven te downloaden.

Download catering en locatiemogelijkheden

Interview en videoreportage met museumdirecteur Wilbert Hetterscheid in  het AD

Het levenswerk van Von Gimborn bloeit als nooit tevoren. Zo kopt het interview dat Wilbert Hetterscheid gaf aan het AD. Via onderstaande button is het volledige interview uit de krant te lezen.

Klik hier voor de videoreportage die het AD maakte.

Foto: Koen Laurerij

Naar interview in AD

Lesprogramma's voor basisscholen | groepen 4 t/m 8

De stichting NatuurWijs en het Bomenmuseum bieden aan basisscholen de natuurbelevingsactiviteit ‘Reis door een Boom’. Dit lesprogram is ontwikkeld voor de groepen 4 en 5. De kinderen leren spelenderwijs over de prachtige bomen in het Bomenmuseum onder begeleiding van een professionele NatuurWijzer. Interesse? Maak nu gebruik van de speciale kortingsactie! Voor de groepen 6 t/m 8 biedt het Bomenmuseum spannende speurtochten (dagdeel) aan over bomen of over de evolutie. Meer info en reserveren:

Naar Bomenbiologie.nl

Spannende speurtochten voor kinderen | Bomenbiologie.nl

Twee spannende, actieve speurtochten rondom de grote ‘Boomhut van Max’ laten kinderen van alles ontdekken over de natuur. 
Met een doeblad en ontdekkoffer vol attributen gaan de kinderen speuren door de bomentuin. De ene speurtocht gaat over bomen en hun leefomgeving, de andere over het ontstaan van de aarde en over de evolutie. Meer info over de speurtochten is te vinden op www.bomenbiologie.nl.

Op zoek naar een leuk kinderfeest? Ook dan zijn deze speurtochten een aanrader. Voor slechts € 5,00 per kind inclusief een grote knutselactiviteit achteraf om mee naar huis te nemen en volop speelplezier in de bomentuin. 

Rserveer een kinderfeestje

De Heuvelrug Erfgoedpas | Een uniek initiatief

Het arboretum staat voor urenlang onthaasten, verwonderen, genieten en vertier. Een prachtige locatie om te bezoeken tijdens een dagje uit op de Uterchtse Heuvelrug. Maar er is nog meer te beleven op de Heuvelrug: heel veel erfgoed! Buitenplaatsen, uitgestrekte bossen en musea. Er is een unieke  samenwerking tot stand gekomen van Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein en het Nationaal Bomenmuseum met inmiddels 30 recreatie-ondernemers, een ‘WEconomy’! De Erfgoedpas biedt allerlei aantrekkelijke voordelen. 

Meer lezen
 Magnolia kobus

BOVEN Nationaal Bomenmuseum in de kinderschoenen | Lente in het arboretum door Marcel Pol
ONDER Wilbert Hetterscheid over het arboretum | Een kijkje in de Boomhut van Max

Ontdek het museum

Word vriend van het Nationaal Bomenmuseum

De stichting Von Gimborn Arboretum staat stevig op haar benen, maar particuliere steun blijft van groot belang. Zeker nu het arboretum zich de komende jaren gaat ontwikkelen tot Nationaal Bomenmuseum: een kenniscentrum en beleefmuseum over het plantenrijk en haar ‘verleidingen’. Het aanbod voor bezoekers zal hiermee aanzienlijk worden uitgebreid. De botanische bomentuin met zijn collectie buiten blijft de parel van het museum, maar zal een wezenlijk onderdeel worden in de totaalbeleving van het plantenrijk.

Aanmelden
Camellia

Wat staat wanneer in bloei | ontvang de BloeiAlert

Ieder jaargetijde heeft haar eigen bloeiers, kleuren en geuren. De levende collectie bomen en struiken in de bomentuin zorgen voor deze bijzondere diversiteit. Wilt u worden geïnformeerd wanneer welke soorten in bloei staan, meldt u zich dan via onderstaande button aan voor de digitale BloeiAlert. De BloeiAlert, verzorgd door onze vrijwilliger Ben van Schijndel, verschijnt dan met regelmaat in uw mailbox.   

Aanmelden

Schatkamers op de Heuvelrug |
arrangement met Huis Doorn

Museum Huis Doorn en het Nationaal Bomenmuseum beheren beiden op hun eigen terrein een bijzonder stuk Duits Erfgoed op de Heuvelrug. Een keizer en een inktfabrikant, landgenoten van elkaar, vonden beiden hun passie in dit gebied en lieten cultuurhistorisch en botanisch erfgoed na die nu samenkomen in een afwisselend en verrassend arrangement.

Naar folder

Kunst in de bomentuin

Kunst en natuur zijn een bijzondere combinatie. In het arboretum is een permanente beeldenexpositie te bezichtigen van beeldhouwer Leo de Vries. Van 9 juli t/m 20 augustus is dagelijks de bijzondere buitententoonstelling ‘De zomer in hout en steen’ te bezoeken van de beeldhouwgroep Kunstgilde Heuvelrug met diverse workshops.

Meer lezen

Live biologie voor kinderen | spannende en leerzame speurtochten

Hoe fascinerend is de natuur. Hoe meer je ervan weet, hoe meer je je verwondert. Het arboretum is één grote ontdekkingsreis voor kinderen van alle leeftijden. Door het jaar heen is er van alles te beleven en te doen in de bomentuin, in kleine en in grotere groepen. Ook voor schoolklassen. We hebben twee nieuwe speurtochten ontwikkeld. Meer info is te vinden op www.bomenbiologie.nl.

Meer lezen

De Boomhut van Max

De enorme Boomhut van Max midden in het arboretum is een bezoek meer dan waard. Door jong en oud. Er is van alles te zien en lezen over bomen, over hun leefomgeving en over de evolutie. Verder kan je vogels spotten in de torens, de kleine natuur bekijken onder de microscoop of spelen in en om de boomhut.

Meer lezen

Tijden en prijzen

Openingstijden:
Apr t/m okt: 8.00 tot 19.00
Nov t/m mrt: 10.00 tot 16.00
• Entree: € 6,50 p.p.
• Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

NB: Betalen alleen via pinautomaat aan de buitenmuur van het bezoekerscentrum.

De Museumkaart is niet geldig in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn, omdat het arboretum een eigen jaarkaart heeft.

Naar de folder van het Bomenmuseum

De Von Gimborn Gazet

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het Bomenmuseum en tijdig geïnformeerd worden over de evenementen die op stapel staan? Meldt u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het Bomenmuseum, de 'Von Gimborn Gazet'.

Aanmelden

Word vrijwilliger

Het arboretum mag al vele jaren rekenen op de steun van een florerende, enthousiaste groep vrijwilligers. Er is van alles te doen: meehelpen in de tuin, in de winkel, in de organisatie van evenementen, in het begeleiden van schoolklassen. Doe ook mee en krijg de mooiste werkplek.

Aanmelden

Concerten in het arboretum

Jaarlijks worden verschillende buitenconcerten georganiseerd midden in de bomentuin. Een natuurlijk decor, een bijzondere akoestiek, vogelzang op de achtergrond en musici van faam maken deze buitenconcerten tot unieke ervaringen.

Meer lezen

Vergadering of bijeenkomst met catering

In een inspirerende, natuurlijke omgeving komen mensen tot zichzelf. Bedrijven, instellingen, verenigingen maar ook particulieren ontdekken de bomentuin steeds vaker als plek om te brainstormen, om bijeen te komen en om te aarden. Buiten en binnen. Ook de catering is bij ons in goede handen.

Meer lezen

Bezoekerscentrum

Bij de parkeerplaats ligt het gezellige bezoekerscentrum van het arboretum. Na aankomst of na een wandeling in het arboretum kunt u hier of op het terras buiten een kop koffie, thee of warme choco drinken. In het centrum zelf is een arboretumwinkel gevestigd (verkoop alleen op zondag). Met uw aankopen steunt u de bomentuin.

Meer lezen

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, concerten, kunstexposities, wandelingen, kindermiddagen en andere evenementen? Meldt u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het arboretum: de Von Gimborn Gazet.

Aanmelden

Versturen

365 dagen per jaar open voor alle leeftijden

Naar openingstijden

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl