Schatkamer vol ontdekkingen | verrassend natuurlijk

Te doen in 2020

Door het jaar heen is er van alles gaande in het Bomenmuseum. Van festiviteiten, kunstexposities, concerten en culturele evenementen tot themawandelingen en afwisselende kinderactiviteiten. Kom genieten van kunst, cultuur, kennis, rust, ontspanning en van natuurlijke schoonheid in de vier jaargetijden. Het jaarprogramma is ook in folderformaat verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum.

Naar activiteiten in 2020 

Dagelijks geopend 

Hele jaar geopend:
Apr - okt: 9.00 - 19.00 uur
Nov - mrt: 10.00 - 16.00 uur
• Entree: € 6,50 p.p.
• Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis
N.B. betalen alleen via pinautomaat!

De museumwinkel met kleine horeca is geopend op vrijdagen, zaterdagen en zondagen tussen 11.00 en 16.45 (behalve in het winterseizoen bij heel slecht weer). De museumkaart is niet geldig in het Bomenmuseum, omdat het museum een eigen jaarkaart hanteert.

Meer lezen

Wandelroutekaart

Op 29 hectaren kan je zomaar verdwalen. Heerlijk om te doen met een folder en wandelkaart op zak. In de folder is allerlei info te vinden over het arboretum, de evenementen agenda en de wandelroutekaart. Alles in 1. Handig compact en jaarlijks een nieuwe editie.

Fietsoplaadpunt aanwezig bij het fietsenrek op het parkeerterrein. 

pdf Wandelroutekaart

Wandelingen op eigen gelegenheid

Het Gimbornpad met wandelroutes van 5 en 12 km.

Het Gimbornpad brengt u in contact met de directe omgeving van het Bomenmuseum. Het arboretum is een aparte lus in de wandeling, waarbij u via de hoofdingang al wandelend een indruk krijgt van deze bijzondere plek op de Heuvelrug. U verlaat het arboretum via een zij-uitgang en dan kunt u het wandelpad 5 km vervolgen door de bossen rond kasteel Moersbergen. Er is ook een langere 12 km-variant, die u dieper het Langbroekerweteringgebied in brengt. 

Naar de folder van deze wandeling

Bloeifestijn wandeling langs het hoofdpad in april en mei

Eind april is het hoofdpad van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn een waar bloeifestijn. Op deze wandeling wordt u links en rechts verwelkomd door o.a. Rhododendrons, Kornoeljes. Lampepoetserstruiken e.a. Aan het eind van de wandeling wordt u getrakteerd op de mooiste én de grootste Zakdoekjesboom en de Sneeuwklokjesboom.

Download deze wandeling

Boomvruchten wandeling in september

Zoveel spannende vruchten en vormen komen in anderhalf uur wandelen voorbij. Test uw kennis en uw verwondering. Deze uitgebreide wandeling vertelt u over alle bijzondere 'vruchtverschijningen' in de septembermaand. 

Download deze wandeling

Boomvruchten wandeling in december

In deze koude, natte en korte dagen van het jaar laat het Bomenmuseum zich van een andere en verrassende kant zien. De loofbomen zijn zo goed als kaal waardoor veel bijzondere vruchten te zien zijn. Om de verrassing compleet te maken trakteert de natuur ons al in december op een vroege winterbloeiers.

Download deze wandeling

Wandeling over Quercus (eiken)

Dit is een wandeling voor de geïnteresseerde bezoeker als ‘de blaadjes aan de bomen zitten’. In de wandeling maakt u kennis met 14 (van de 41) soorten eiken die het Bomenmuseum rijk is. Van iedere eik worden bijzonderheden vermeld en is er een foto van de boom en de bladvorm. 

Download deze wandeling

Winkel | groepsbezoeken | kinderen | overige info

Bezoekerscentrum | winkel

Na een wandeling in het arboretum is het heerlijk toeven op het terras of in het gezellige bezoekerscentrum bij de ingang. Daar kunt u een kop koffie drinken en een kijkje nemen in de museumwinkel die geopend is op vrijdagen, zaterdagen en zondagen tussen 11.00 en 16.45 (behalve in het winterseizoen bij heel slecht weer). In de winkel zijn producten te koop van eigen bodem, zoals honing uit het arboretum en beperkt aanbod aan snuisterijen.

Kom helpen

Bijeenkomst in het Bomenmuseum

Trakteer uw vrienden, medewerkers of relaties op een inspirerende locatie om bijeen te komen. Een feest, een huwelijk, lunch, diner of een vergadering, het is allemaal mogelijk in het Bomenmuseum. De grote flextent midden in het arboretum biedt plaats aan maximaal 100 personen. Voor groepen vanaf 10 tot maximaal 68 personen is er de loods of het terras. Uw bijeenkomst in het Bomenmuseum is te combineren met een rondleiding en met diverse cateringmogelijkheden. 

Meer lezen

Groepsbezoek | catering

Voor gezelschappen vanaf 10 personen zijn op aanvraag rondleidingen mogelijk met desgewenst een kop koffie of thee met een taartje of drie verschillende soorten lunches (voor groepen t/m 35 personen. Vanaf 36 personen verzorgt onze vaste cateraar de lunch).

Er is een koffie/thee arrangement met gemberkoek of taart en er zijn diverse lunches met biologische streekproducten, seizoensalade of huisgemaakte soep. Geef uw wensen te kennen of laat ons met u meedenken. 

Naar Catering

Speuren in de bomentuin | voor kinderen

Het Bomenmuseum is één grote ontdekkingsreis voor kinderen van alle leeftijden. Door het jaar heen is er van alles te beleven, in kleine en grotere groepen. Van schoolklassen die een live biologieles willen volgen tot kinderopvang organisaties die de natuur verder willen verkennen met de kinderen. Er zijn twee spannende speurtochten: eentje over bomen en eentje over het ontstaan van de aarde. Met een kleurrijk doeboekje vol leuke en leerzame opdrachten, een schatkaart met de speurtocht erop en een 'gevulde' koffer voor onderweg (te vinden in de bezoekersruimte van het arboretum). Meer weten of reserveren? Kijk op www.bomenbiologie.nl. 

Ook als je met je ouders of begeleiders een bezoek brengt aan het Bomenmuseum, kan je een van de speurtochten doen. De ontdekkoffers vind je in de winkel van het bezoekerscentrum. De prijs van een speurtocht bedraagt € 3,00 per koffer/kind. 

Naar Bomenbiologie.nl

Kinderfeestje of groepsuitje | voor kids in groep 6 t/m 8

Zin in een feestje in de natuur? Kom dan eens naar de grootste en gaafste bomentuin van Nederland in Doorn: het Nationaal Bomenmuseum. 

Met een koffer en een schatkaart ga je op speurtocht door de bomentuin. Onderweg breng je ook een bezoek aan de grote Boomhut van Max, waar van alles te ontdekken en te doen is. Daar staan microscopen waaronder je allerlei kleine ‘dingetjes uit de natuur’ kunt bekijken die je buiten gevonden hebt. Je kunt er ook spelen in de speeltuin, klimmen en een hut bouwen met planken die in elkaar passen.

Na afloop kan je je vrienden eventueel trakteren op een ijsje (meerprijs). Ook krijgen jij en je vrienden een een uitdagende bouwplaat mee naar huis, waarmee je de Boomhut van Max of een zonnewijzer thuis in 3D kan nabouwen. Dit middagvullende bezoek kost € 5,00 per kind. Volwassen begeleiders betalen € 6,50 entree per persoon. Een kinderfeest is te boeken vanaf 8 kinderen.

Kinderfeestje aanvragen

Boomhut van Max

Hij is groot, heel groot. Met uitkijktorens. Er is hier van alles te beleven over bomen, over hun omgeving en over hoe de aarde is ontstaan. Je kunt er spelen, vogels spotten, de kleine natuur van dichtbij bekijken onder de microscoop. Er is veel kleurrijke informatie te vinden, een boomhutbieb, opgezette dieren, grote modellen van bijen en bloemen en nog veel meer. En het is er heel gezellig.

Bekijk foto's van de boomhut

Bescherm en Bewonder Botanische Tuinen

Maar liefst 25 botanische tuinen, waaronder het Bomenmuseum bundelden hun krachten en werpen zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de (botanische) biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. Met de app: ‘Hortus Chat’ kunnen bezoekers zelfs praten met deze planten en zo het bijzondere verhaal van die plant ervaren met al hun zintuigen. 

Meer lezen

De Heuvelrug Erfgoedpas

Het arboretum staat voor urenlang onthaasten, verwonderen, genieten en vertier. Een prachtige locatie om te bezoeken tijdens een dagje uit op de Uterchtse Heuvelrug. Maar er is nog meer te beleven op de Heuvelrug: heel veel erfgoed! Buitenplaatsen, uitgestrekte bossen en musea. Er is een samenwerking tot stand gekomen tussen Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein en het Bomenmuseum met inmiddels 30 recreatie-ondernemers, een ‘WEconomy’! Bovendien biedt de Erfgoedpas allerlei voordelen. 

Meer lezen

Schatkamers op de Heuvelrug
arrangement met Huis Doorn

Museum Huis Doorn en het Nationaal Bomenmuseum beheren beiden op hun eigen terrein een bijzonder stuk Duits Erfgoed op de Heuvelrug. Een keizer en een inktfabrikant, landgenoten van elkaar, vonden beiden hun passie in dit gebied en lieten cultuurhistorisch en botanisch erfgoed na die nu samenkomen in een afwisselend en verrassend arrangement. De dag start om 10.00 uur met een bezoek aan het Bomenmuseum. Hier wordt u ontvangen met taart en koffie, gevolgd door een rondleiding met een arboretumgids. Aansluitend luncht u in de Oranjerie van Huis Doorn. Na de lunch is er een rondleiding met gids in Museum Huis Doorn waar de schatten van de keizer te bewonderen zijn. Meer weten? 

Bekijk de folder

Beeldentuin van Leo de Vries

Temidden van het collectiegebied van de magnolia's en de Tsuga's is een beeldentuin ingericht met kunstwerken van de wijlen beeldhouwer Leo de Vries.

Zijn erfgenamen hebben een groot deel van zijn werk in permanente bruikleen gegeven aan het arboretum. De beelden staan ruimtelijk gegroepeerd en zijn voorzien van collectiebordjes met toelichting.

Op de wandelroutekaart zijn diverse wandelingen te vinden die langs de beeldentuin voeren.

Minder valide

Ook de minder valide bezoeker komt graag in het arboretum. Alle paden zijn rolstoeltoegankelijk en bij het bezoekerscentrum staan rolstoelen die geleend kunnen worden tijdens uw bezoek. Daarnaast beschikt het arboretum over een clubcar voor vier personen. Deze clubcar kan gehuurd worden voor € 7,00 voor een dagdeel. Wilt u een clubcar gebruiken, dan is deze via e-mail te reserveren. Reserveert u minstens 4 dagen vantevoren! Het gebruik van de clubcar is op eigen risico. Zorg ervoor dat u alleen op de verharde paden blijft.

Reserveer een clubcar

Blind of slechtziend

Voor mensen met een visuele beperking is er een speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden.
De schelpen zijn in 2014 vernieuwd, mede met steun van de stichting Bartimeus Sonneheert. Alle paden in het arboretum zijn rolstoeltoegankelijk.

Naar folder

Trouwen in het Bomenmuseum

Trouwen in het Bomenmuseum

Een feestje bouwen, kunnen we goed. Ook wanneer u besluit om in het Bomenmuseum te willen trouwen. De entourage in Engelse landschapstijl is telkens even betoverend. De cateraars van het Bomenmuseum bieden topkwaliteit en onze garde aan vrijwilligers maken van uw trouwdag een werkelijk onvergetelijke ervaring. Het arboretum is een officiële trouwlocatie. Met een lunch, diner en/of feest in een prachtige tent. Kom eens praten over de mogelijkheden.

Neem contact op

Bruidsreportage

In alle seizoenen is het arboretum een prachtig decor voor een bruidsreportage. U krijgt de clubcar van het arboretum gedurende twee uren tot uw beschikking met persoonlijke ontvangst en begeleiding. Het Bomenmuseum staat garant voor de mooiste foto's op de mooiste plekken met het beste licht. Een bruidsreportage met clubcar en persoonlijke begeleiding kost € 70,00. Met dit bedrag steunt u het Bomenmuseum en daarmee krijgt uw trouwdag een duurzaam tintje.

Boek uw bruidsreportage

Onze cateraars

Het Bomenmuseum heeft afspraken gemaakt met diverse cateraars met verschillende achtergond en aanbod. De cateraars kennen ons terrein goed en we hebben goede ervaring met ze. Als u een groepsarrangement wenst te boeken waarbij catering een rol speelt kunt u een keuze maken. U kunt zelfstandig contact opnemen (zie de contactgegevens per cateraar). Wij horen daarna graag wie u gekozen heeft. U rekent zelf af met de cateraar, los van de arrangementskosten die het Bomenmuseum in rekening brengt. Eigen catering is dus normaliter niet toegestaan.

Naar onze cateraars

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, concerten, kunstexposities, wandelingen, kindermiddagen en andere evenementen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het arboretum: de Von Gimborn Gazet.

Aanmelden

Steun het Bomenmuseum | Steun botanisch erfgoed

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl