Schatkamer vol ontdekkingen | verrassend natuurlijk

Te doen in 2019

Door het jaar heen is er van alles gaande in het Nationaal Bomenmuseum. Van festiviteiten, kunstexposities, concerten en culturele evenementen tot themawandelingen en afwisselende kinderactiviteiten. Kom genieten van kunst, cultuur, kennis, rust, ontspanning en van natuurlijke schoonheid in de vier jaargetijden. Klik op onderstaande rode button en bekijk het nieuwe jaarprogramma voor 2019. Het jaarprogramma is ook in folderformaat verkrijgbaar.

Naar activiteiten in 2019 
Dagelijks geopend 

Hele jaar geopend:
Apr - okt: 9.00 - 19.00 uur
Nov - mrt: 10.00 - 16.00 uur
• Entree: € 6,50 p.p.
• Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis
N.B. betalen alleen via pinautomaat!

De museumwinkel met kleine horeca is geopend op zaterdagen en zondagen tussen 11.00 en 16.45.

De museumkaart is niet geldig in het Nationaal Bomenmuseum, omdat het museum een eigen jaarkaart hanteert.

Meer lezen
Wandelroutekaart

Op 29 hectaren kan je zomaar verdwalen. Heerlijk om te doen met een folder en wandelkaart op zak. In de folder is allerlei info te vinden over het arboretum, de evenementen agenda en de wandelroutekaart. Alles in 1. Handig compact en jaarlijks een nieuwe editie.

Fietsoplaadpunt aanwezig bij het fietsenrek op het parkeerterrein. 

pdf Wandelroutekaart
Bezoekerscentrum | winkel

Na een wandeling in het arboretum is het heerlijk toeven op het terras of in het gezellige bezoekerscentrum bij de ingang. Daar kunt u een kop koffie drinken en een kijkje nemen in de winkel (verkoop alleen op zondag). De museumwinkel met kleine horeca is geopend op zaterdagen en zondagen tussen 11.00 en 16.45. In de winkel zijn producten te koop van eigen bodem, zoals honing uit het arboretum en bosjes groen en bloeiers om een krans of bloemstuk mee te maken. In december is er Kerstgroen te koop. We willen de winkel ook graag op zaterdag openen. Daar zoeken we vrijwilligers voor. Belangstelling?

Kom helpen
Bijeenkomst in het Bomenmuseum

Trakteer uw vrienden, medewerkers of relaties op een inspirerende locatie om bijeen te komen. Een feest, een huwelijk, lunch, diner of een vergadering, het is allemaal mogelijk in het Bomenmuseum. De grote flextent midden in het arboretum biedt plaats aan maximaal 100 personen. Voor groepen vanaf 10 tot maximaal 68 personen is er de loods of het terras. Uw bijeenkomst in het Bomenmuseum is te combineren met een rondleiding en met diverse cateringmogelijkheden. Wij werken met vaste cateraars die hun weg in de bomentuin goed kennen.

Naar prijzen
Groepsbezoek | catering

Voor gezelschappen vanaf 10 personen zijn op aanvraag rondleidingen mogelijk met desgewenst een kop koffie of thee met een taartje of drie verschillende soorten lunches (voor groepen t/m 35 personen. Vanaf 36 personen verzorgt onze vaste cateraar de lunch).

Er is een koffie/thee arrangement met gemberkoek of taart en er zijn allerlei lunchmogelijkheden met biologische streekproducten, seizoensalade of huisgemaakte soep. Geef uw wensen te kennen of laat ons met u meedenken om uw bijeenkomst tot een verrassend en bijzonder succes te maken.

Naar Catering
Speuren in de bomentuin | voor kinderen

Het Bomenmuseum is één grote ontdekkingsreis voor kinderen van alle leeftijden. Door het jaar heen is er van alles te beleven, in kleine en grotere groepen. Van schoolklassen die een live biologieles willen volgen tot kinderopvang organisaties die de natuur verder willen verkennen met de kinderen. Er zijn twee spannende speurtochten: eentje over bomen en eentje over het ontstaan van de aarde. Met een kleurrijk doeboekje vol leuke en leerzame opdrachten, een schatkaart met de speurtocht erop en een 'gevulde' koffer voor onderweg (te vinden in de bezoekersruimte van het arboretum). Meer weten of reserveren? Kijk op www.bomenbiologie.nl. 

Ook als je met je ouders of begeleiders een bezoek brengt aan het Bomenmuseum, kan je een van de speurtochten doen. De ontdekkoffers vind je in de winkel van het bezoekerscentrum. De prijs van een speurtocht bedraagt € 3,00 per koffer/kind. 

Naar Bomenbiologie.nl
Kinderfeestje of groepsuitje | voor kids in groep 6 t/m 8

Zin in een feestje in de natuur? Kom dan eens naar de grootste en gaafste bomentuin van Nederland in Doorn: het Nationaal Bomenmuseum. 

Met een koffer en een schatkaart ga je op speurtocht door de bomentuin. Onderweg breng je ook een bezoek aan de grote Boomhut van Max, waar van alles te ontdekken en te doen is. Daar staan microscopen waaronder je allerlei kleine ‘dingetjes uit de natuur’ kunt bekijken die je buiten gevonden hebt. Je kunt er ook spelen in de speeltuin, klimmen en een hut bouwen met planken die in elkaar passen.

Na afloop kan je je vrienden eventueel trakteren op een ijsje (meerprijs). Ook krijgen jij en je vrienden een een uitdagende bouwplaat mee naar huis, waarmee je de Boomhut van Max of een zonnewijzer thuis in 3D kan nabouwen. Dit middagvullende bezoek kost € 5,00 per kind. Volwassen begeleiders betalen € 6,50 entree per persoon. Een kinderfeest is te boeken vanaf 8 kinderen.

Kinderfeestje aanvragen
Boomhut van Max

Hij is groot, heel groot. Met uitkijktorens. Er is hier van alles te beleven over bomen, over hun omgeving en over hoe de aarde is ontstaan. Je kunt er spelen, vogels spotten, de kleine natuur van dichtbij bekijken onder de microscoop. Er is veel kleurrijke informatie te vinden, een boomhutbieb, opgezette dieren, grote modellen van bijen en bloemen en nog veel meer. En het is er heel gezellig.

Bekijk foto's van de boomhut

Bescherm en Bewonder Botanische Tuinen

Maar liefst 25 botanische tuinen, waaronder het  Bomenmuseum bundelden hun krachten en werpen zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de (botanische) biodiversiteit. Met het merk ‘Hortus: Botanic Guardians’ maken zij zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. 

Met de app: ‘Hortus Chat’ kunnen bezoekers zelfs praten met deze planten en zo het bijzondere verhaal van die plant ervaren met al hun zintuigen. 

Meer lezen

De Heuvelrug Erfgoedpas

Het arboretum staat voor urenlang onthaasten, verwonderen, genieten en vertier. Een prachtige locatie om te bezoeken tijdens een dagje uit op de Uterchtse Heuvelrug. Maar er is nog meer te beleven op de Heuvelrug: heel veel erfgoed! Buitenplaatsen, uitgestrekte bossen en musea.

Voor de aanbieders van al dit  mooie erfgoed is het niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Een aantal koplopers heeft met de recreatie-ondernemers daarom de handen ineen geslagen. Dat is niet eerder zo gebeurd. Er is een uniek samenwerkingsverband tot stand gekomen van Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein en het Nationaal Bomenmuseum met inmiddels 30 recreatie-ondernemers, een ‘WEconomy’! Onze missie: een samenwerking opzetten die meerwaarde levert aan de Utrechtse Heuvelrug, de ondernemers èn de recreanten.

Meer info over de Heuvelrug Erfgoedpas en over de voordelen die de pas u te bieden heeft, is te vinden via onderstaande button.

Meer lezen

Schatkamers op de Heuvelrug
arrangement met Huis Doorn

Museum Huis Doorn en het Nationaal Bomenmuseum beheren beiden op hun eigen terrein een bijzonder stuk Duits Erfgoed op de Heuvelrug.

Een keizer en een inktfabrikant, landgenoten van elkaar, vonden beiden hun passie in dit gebied en lieten cultuurhistorisch en botanisch erfgoed na die nu samenkomen in een afwisselend en verrassend arrangement.

De dag start om 10.00 uur met een bezoek aan het Bomenmuseum. Hier wordt u ontvangen met taart en koffie, gevolgd door een rondleiding met een arboretumgids. Aansluitend luncht u in de Oranjerie van Huis Doorn. Na de lunch is er een rondleiding met gids in Museum Huis Doorn waar de schatten van de keizer te bewonderen zijn.

Na deze rondleiding kan tot 17.00 uur een bezoek gebracht worden aan het paviljoen ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ en aan het park rondom Huis Doorn. Meer weten? Bekijk de folder.

Naar folder
Gimbornpad

Het Gimbornpad brengt u in contact met de directe omgeving van het Gimbornarboretum. Het arboretum is een aparte lus in de wandeling, waarbij u via de hoofdingang al wandelend een indruk krijgt van deze bijzondere plek op de Heuvelrug. U verlaat het arboretum via een zij-uitgang en dan kunt u het wandelpad 5 km vervolgen door de bossen rond kasteel Moersbergen. Er is ook een langere 12 km-variant, die u dieper het Langbroekerweteringgebied in lokt, over de Gooijerdijk en dwars door landgoederen Weerdesteyn en Hindersteyn. En weer terug naar Moersbergen, waar uw auto of fiets staat en de bus stopt. Zeer de moeite waard!

Naar de Voetstap folder
Natuurfotografie expositie in de bomentuin

Met regelmaat exposeren bekende en minder bekende kunstenaars in de bomentuin. Natuur en Kunst versterken elkaar op een bijzondere wijze. 

Dit jaar exposeren vijf natuurfotografen hun werk in de bomentuin. Deze expositie 'Biodiversiteit in Beeld' is te zien van 30 juni tot 31oktober. Kom je verwonderen over hoe uitzonderlijk mooi natuur kan zijn. De foto's staan op grote panelen langs een wandelroute in de bomentuin. De natuurfotografen die exposeren zijn: Esther Groot, Bert van den Broek, Wilco Busstra, Jan Jongejan en Rob Gerritsen.

Naar agenda 2019
Beeldentuin Leo de Vries

Temidden van het collectiegebied van de magnolia's en de Tsuga's is een beeldentuin ingericht met kunstwerken van de wijlen beeldhouwer Leo de Vries.

Zijn erfgenamen hebben een groot deel van zijn werk in permanente bruikleen gegeven aan het arboretum. De beelden staan ruimtelijk gegroepeerd en zijn voorzien van collectiebordjes met toelichting.

Meer lezen
Von Gimborn App

De Von Gimborn App is bijna klaar, o.a. voor het Schelpenpad zodat het pad binnenkort voor het eerst met een smartphone of tablet op een leerzame manier kan worden beleefd. Via deze App is ook verbinding te maken met de Von Gimborn Database, waarin de hele bomen- en struikencollectie van het arboretum digitaal is opgenomen. De database komt beschikbaar op het internet, zodat iedereen de arboretumcollectie kan inzien.

Naar een preview van de App
Minder valide

Ook de minder valide bezoeker komt graag in het arboretum. Alle paden zijn rolstoeltoegankelijk en bij het bezoekerscentrum staan rolstoelen die geleend kunnen worden tijdens uw bezoek. Daarnaast beschikt het arboretum over een clubcar voor vier personen. Deze clubcar kan gehuurd worden voor € 5,00 voor een dagdeel. Wilt u een clubcar gebruiken, dan is deze via e-mail te reserveren. Reserveert u minstens 4 dagen vantevoren! Het gebruik van de clubcar is op eigen risico. Zorg ervoor dat u alleen op de verharde paden blijft.

Reserveer een clubcar
Blind of slechtziend

Voor mensen met een visuele beperking is er een speciale route ingericht in het arboretum: het Schelpenpad. Dit pad is voorzien van schelpen en langs de route staan braille borden.
De schelpen zijn in 2014 vernieuwd, mede met steun van de stichting Bartimeus Sonneheert. Alle paden in het arboretum zijn rolstoeltoegankelijk.

Naar folder

Trouwen in het Bomenmuseum

Een feestje bouwen, kunnen we goed. Ook wanneer u besluit om in het Bomenmuseum te willen trouwen. De entourage in Engelse landschapstijl is telkens even betoverend. De cateraars van het Bomenmuseum bieden topkwaliteit en onze garde aan vrijwilligers maken van uw trouwdag een werkelijk onvergetelijke ervaring. Het arboretum is een officiële trouwlocatie. Met een lunch, diner en/of feest in een prachtige tent. Kom eens praten over de mogelijkheden.

Neem contact op

Bruidsreportage

In alle seizoenen is het arboretum een prachtig decor voor een bruidsreportage. U krijgt de clubcar van het arboretum gedurende twee uren tot uw beschikking met persoonlijke ontvangst en begeleiding. Het Bomenmuseum staat garant voor de mooiste foto's op de mooiste plekken met het beste licht. Een bruidsreportage met clubcar en persoonlijke begeleiding kost € 70,00. Met dit bedrag steunt u het Bomenmuseum en daarmee krijgt uw trouwdag een duurzaam tintje.

Boek uw bruidsreportage

Onze cateraars

Het Bomenmuseum heeft afspraken gemaakt met diverse cateraars met verschillende achtergond en aanbod. De cateraars kennen ons terrein goed en we hebben goede ervaring met ze. Als u een groepsarrangement wenst te boeken waarbij catering een rol speelt kunt u een keuze maken. U kunt zelfstandig contact opnemen (zie de contactgegevens per cateraar). Wij horen daarna graag wie u gekozen heeft. U rekent zelf af met de cateraar, los van de arrangementskosten die het Bomenmuseum in rekening brengt. Eigen catering is dus normaliter niet toegestaan.

Naar onze cateraars

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, concerten, kunstexposities, wandelingen, kindermiddagen en andere evenementen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het arboretum: de Von Gimborn Gazet.

Aanmelden

Versturen

Steun het Nationaal Bomenmuseum | Steun biodiversiteit

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl