Activiteiten & evenementen in 2019
Festiviteiten  |  Kunst & Concerten  |  Themawandelingen  |  Voor kids

Zaterdag 25 mei 14.00 - 16.00 | Bomencursus voor beginners

Bomen, we kennen ze in zoveel variaties. Alleen in het Bomenmuseum staan al 3000 verschillende soorten: Inlanders en exoten, naald en loof. Maar hoe kunnen we ze herkennen en zo ja, waaraan? Tijdens een boeiende wandeling vertelt onze gids Esther Klein Gotink over de soortenrijkdom en over het determineren van bomen. Deelname vanaf 16 jaar.

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Voor deelname aan deze middag vragen we een vrijwillige bijdrage. Betalen kan contant.

Zondag 26 mei 14.00 | Themamiddag met wandeling over communicatie in het plantenrijk

Er is wetenschappelijk onderzoek dat erop wijst dat bomen elkaar via het schimmelnetwerk waarschuwen tegen belagers – en dus informatie uitwisselen via  ragfijne draadjes die zwammen en schimmels ondergronds tussen de boomwortels spinnen. De Duitse boswachter Peter Wohlleben schreef er een boek over: Het verborgen leven van bomen. Onder boomkundigen wordt gespeculeerd over de mogelijkheid dat bomen via de wortels hun familie bevoordelen. Er zijn veel waarnemingen van bomen die nadat ze afgekapt waren, in leven bleven door wortelcontact met soortgenoten. Onze gidsen vertellen u over deze wondere wereld der bomen: het Wood Wide Web. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De middag met introductie en wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Hemelvaartweekend 29, 30 en 31 mei | Driedaagse workshop beeldhouwen in hout door Anna Hakvoort

In het Hemelvaartweekend verzorgt de beeldhouwster Anna Hakvoort een driedaagse workshop beeldhouwen in hout in het Bomenmuseum: op 29, 30 en 31 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De kosten voor deze workshop bedragen € 195,- per persoon, exclusief de kosten van het hout en inclusief koffie/thee, een eenvoudige lunch en toegang tot het Bomenmuseum. Deze workshop is geschikt voor  beginners en gevorderden vanaf 14 jaar.

Meer info en aanmelden kan bij: Anna Hakvoort, tel. 0631364600, e-mail hakvoort.aa@gmail.com
www.annahakvoort.nl

Zondag 9 juni 11.30 | Pinkster KINDERconcert Peter en de Wolf

Een echte familievoorstelling voor 'kinderen' vanaf 6 jaar. Bij goed weer is het concert in de bomentuin. Bij slecht weer in de gezellige loods achter de winkel. Dit jaar komt het Amsterdam Wind Quintet op bezoek met de  educatieve kindervoorstelling Peter en de Wolf in samenwerking met verteller/zangeres Talitha van der Spek.
Deze interactieve voorstelling duurt 45 minuten. In Peter en de Wolf worden de dieren en mensen door een eigen instrument uitgebeeld: de vogel wordt gespeeld door de fluit, de eend door de hobo, de kat door de klarinet, de wolf door de hoorn en opa wordt gespeeld door de fagot. Een spannend sprookje, waarbij Peter in het bos bij het huis van zijn opa allerlei avonturen beleeft......

Kaarten zijn online verkrijgbaar via de Ticketshop van het Bomenmuseum. 

Naar Ticketshop

Pinkstermaandag 10 juni 11.00 - 17.00 uur | Dag van het Kasteel met gratis entree

De Dag van het Kasteel staat dit jaar in het teken van "Over de grens". Het Bomenmuseum besteedt daarom speciale aandacht aan exoten in het arboretum. Onze gids leidt u rond langs bijzondere exemplaren. U kunt ook een kijkje nemen  bij de buren van de buitenplaats Doornveld, dat voor deze dag bereikbaar is via het weiland tussen het arboretum en Doornveld.  

Op deze dag zijn de winkel en het terras geopend voor een verse kop koffie of thee met iets lekkers erbij. De tijden van de rondleidingen langs de exoten worden later bekend gemaakt.  

Tijdens de Dag van het Kasteel is het museum gratis toegankelijk voor het publiek.

Vrijdag 21 juni 20.30 | Midzomer Buitenconcert met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Het Midzomer Buitenconcert rondom de langste dag is een unieke ervaring in de natuur van het Bomenmuseum. De combinatie van muziek, akoestiek, natuur, buiten zijn en de avondgeluiden en -geuren maken dit concert tot een onvergetelijke ervaring.

Dit jaar komt het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet spelen. Het kwartet bestaat uit vier veelzijdige klarinettisten: Sergio, Bart, Tom en Jesse. De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam. Het samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet zo bijzonder. Het kwartet is al zes jaar een veel gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.

Kaarten zijn online te bestellen via de Ticketshop van het Bomenmuseum. 

Naar Ticketshop

Zondag 23 juni 14.00 | Themamiddag met wandeling over biodiversiteit

Een boeiend thema en cruciaal in het voortbestaan van de aarde en van alles wat hierop leeft: biodiversiteit. Hoe werkt het precies en wat zijn de bedreigingen waar we mee te maken hebben en nog krijgen. Onze gidsen vertellen u erover. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De middag met introductie en wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Zondag 23 juni 14.00 | Kinderactiviteit over kruiden

Kruiden zijn planten. Je eet ze waarschijnlijk regelmatig in je eten of drinkt ze in de soep, limonade of thee. Ze zijn in veel gerechten de belangrijke smaakmakers. Kruiden worden ook verwerkt in allerlei medicijnen en huidproducten vanwege hun geneeskrachtige werking. Op deze informatieve middag laten we je uitgebreid kennis maken met diverse kruiden en we maken er een knutsel mee.

We starten om 14.00 uur en rondom 15.30 zijn we klaar. De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis. Voor de knutsel vragen we een vrijwillige bijdrage.

Van 30 juni t/m 31 oktober - dagelijks | Buitenexpositie 'Biodiversiteit in Beeld' met werk van vier natuurfotografen

Kom kijken naar magische verbindingen tussen kunst en natuur, vastgelegd op camera. Vier natuurfotografen van naam exposeren hun werken midden in het arboretum van het Bomenmuseum in Doorn. Veertig natuurfoto's staan op grote panelen opgesteld langs een wandelroute door de bomentuin. Met deze expositie vraagt het Bomenmuseum aandacht voor het belang van biodiversiteit: voor mens, dier en boom!

Deze bijzondere expositie is van 30 juni t/m 31 oktober dagelijks te bezoeken. 
Foto: Jan Jongejan

Zondag 30 juni 10.00 - 17.00 uur | Buitenfestijn 'Twee Levens van Hout'

Dit groots opgezette Buitenfestijn laat u kennis maken met de twee levens van hout: levend hout in het arboretum en hout als materiaal voor houtkunst en voor houten decoratie- en gebruiksartikelen. Deze dag met vele kramen en activiteiten in het arboretum  biedt volop inspirerende ideeën met hout, demonstraties, workshops houtbewerking, instrumentbouwers, muziek, lekkernijen, kinderactiviteiten en nog veel meer. 

Meer informatie over het buitenfestijn is binnenkort te vinden op de website van dit evenement via onderstaande button. De entree bedraagt € 7,50 p.p. Via de Ticketshop zijn online kaarten te bestellen met € 1,00 korting. Jaarkaarthouders: gratis op vertoon van de jaarkaart van het Bomenmuseum. Kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Naar site Twee Levens van Hout

Zaterdag 13 juli 10.00-17.00 | Landelijke Imkerijdag

Op de Landelijke Imkerijdag beleef je het bijenhouden van nabij. Wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Met informatie over het houden van bijen, uitleg over werksters, darren en de koningin. U kunt kijken in de bijenkast en op zoek naar de koningin. En er is veel info over hoe je de tuin of het balkon bijvriendelijk kunt inrichten en kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Het gezoem van bijen en geur van honing en bijenwas zijn volop aanwezig.
De Landelijke Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen. Wim Oerlemans, imker van het Bomenmuseum, geeft van 10.00 tot 17.00 uur demonstraties in het arboretum. Dit jaar vieren we het tweede lustrum van de Imkerijdag die 10 jaar geleden in het Bomenmuseum ontstond.

Franse mimevoorstelling 'KLAK'| woensdag 17 juli 15.30-16.30

Een hilarische mimevoorstelling (zonder woorden) met muziek voor het hele gezin, uitgevoerd door het Franse gezelschap La Cie Les Egaux Centriques.

Vier personen zijn op zoek naar bekendheid en willen samen een hoogvliegende choreografie maken als eerbetoon aan Maurice Béjart, de beroemde choreograaf. Hun karakters verschillen enorm van elkaar, maar toch moeten ze er samen uit zien te komen. Ze willen er echt iets moois van maken. Dat is lastig als je zo van elkaar verschilt...! Wordt het een succes of vooral een hilarische mislukking? De voorstelling duurt 50 minuten.

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis. Na afloop van de voorstelling wordt met 'de pet' rondgegaan voor de artiesten. 

Zondag 1 september 10.00 - 17.00 | Natuurmarkt Groei & Bloei

De altijd zo gezellige Natuurmarkt, georganiseerd door Groei en Bloei afdeling Zeist in samenwerking met het arboretum, trekt jaarlijks veel bezoekers. Met plantenmarkt, veel gezellig kramen, rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten en nog veel meer. In deze prachtige groene entourage staan tijdens de Natuurmarkt kramen met producten uit de natuur (bijvoorbeeld voe­dingsmiddelen, sierraden van natuurlijke materialen, stoffen etc.) of voor in de natuur (zoals tuingereedschap, tuindecoraties, planten, kleding etc.), maar ook organisaties die iets te vertellen hebben over het behoud van de natuur in de regio.

De entree bedraagt € 7,50 p.p. Via de Ticketshop zijn online kaarten te bestellen met € 1,00 korting. Jaarkaarthouders: gratis op vertoon van de jaarkaart van het Bomenmuseum. Kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Naar site Natuurmarkt

Zondag 15 september 12.00 - 16.00 | Open Monumentendag met gratis entree

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.

Het Bomenmuseum doet mee aan Open Monumentendag op zondag 15 september met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier'. Daar blinkt het Bomenmuseum in uit. Kom langs, de rondleiding is gratis en er zijn lekkernijen te koop tegen een kleine vergoeding.

 Larix - Lork

Zondag 22 september  14.00 | Themamiddag  over naaldbomen: 350 mln. jaar slimme aanpassingen

Al 350 miljoen jaar zijn naaldbomen belangrijke aardbewoners en waren de nu dominante bloemplanten ruim voor in ontwikkeling met allerlei slimme aanpassingen. Deze middag laten we een paar van die slimme innovaties zien en hoe de naaldbomen zich er doorheen sloegen in een miljoenen jaren durende race om te overleven. Het bomenmuseum heeft immers een zeer uitgebreide collectie naaldbomen.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De middag met introductie en wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Zondag 22 september 14.00 | Kinderactiviteit  over sferen en energie in de natuur

Naar school, mobieltje, hobby's, er is zoveel te doen. Ook als je kind bent. Hoe heerlijk is het dan om te (leren) landen in de natuur en daar je rust te vinden. Je kunt er ook je eigen energie weer opladen. Hoe zit dat met sferen en energie in de natuur? Wandel mee met onze gids Esther Klein Gotink en kom landen in de natuur. Na afloop van de wandeling gaan we een knutsel maken.

Deze kinderactiviteit start om 14.00 uur. Ouders of begeleiders mogen ook mee. De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis. Voor de knutsel vragen we een vrijwillige bijdrage.

Zondag 6 oktober 12.00 - 16.00 | Dierendag in het Bomenmuseum

In de natuur kunnen bomen en dieren niet zonder elkaar. Daarom besteedt het Bomenmuseum dit jaar extra aandacht aan Dierendag met een gezellige middag voor het hele gezin. We gaan dieren spotten op natuursafari in het arboretum, er is een kinderboerderij waar je dieren kunt knuffelen en er is een schaapskudde met een workshop schapen drijven.

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis. Tegen een kleine vergoeding kan je met een dier op de foto en er zijn lekkernijen te koop. Betalen kan contant of met pin.

 Acer x fremannii

Zondag 13 oktober 14.00 | Themamiddag met wandeling over herfstkleuren en paddenstoelen

In de bomentuin laten steeds meer bomen hun warme gele en rode herfsttinten zien. Voordat de bomen in winterrust gaan, tonen zij nog één keer hoeveel energie ze hebben opgedaan in de warme zomerzon.

Twee van onze arboretumgidsen laten de mooiste kleurencomposities zien,  leggen uit hoe de herfstkleuren ontstaan en waarom de intensiteit van de kleuren varieert over de wereld. Ook de paddenstoelen langs de route komen uitgebreid aan bod.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

 Acer x fremannii

Zondag 27 oktober 14.00 | Themamiddag met wandeling over herfstkleuren en paddenstoelen

In de bomentuin laten steeds meer bomen hun warme gele en rode herfsttinten zien. Voordat de bomen in winterrust gaan, tonen zij nog één keer hoeveel energie ze hebben opgedaan in de warme zomerzon.

Twee van onze arboretumgidsen laten de mooiste kleurencomposities zien,  leggen uit hoe de herfstkleuren ontstaan en waarom de intensiteit van de kleuren varieert over de wereld. Ook de paddenstoelen langs de route komen uitgebreid aan bod.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Zondag 27 oktober 13.00 - 16.00 | Herfstknutselen en herfstkleurenwandeling voor jong en oud

Kom op deze gezinsmiddag ronddwalen met de kinderen in het Bomenmuseum en genieten van de herfstkleuren. Deze middag staat er een keur aan materialen klaar om een mooie herfstknutsel te maken. Deze activiteit is voor voor kinderen en volwassenen. 

Aansluitend kunt u om 14.00 mee met de themawandeling over herfstkleuren en paddenstoelen. Twee arboretumgidsen vertellen u onderweg hoe herfstkleuren ontstaan en waarom hun intensiteit varieert. Ook de paddenstoelen langs de route komen uitgebreid aan bod.

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Voor de materialen van de herfstknutsels vragen we een kleine vergoeding. Betalen kan contant of met pin.

 Rhododendron mucronulatum subsp. sichotense

Zondag 3 november 14.00  | Wandeling over sferen en energie in de natuur

Wie voelt zich niet “opgeladen” worden als je in een verstilde boomrijke omgeving wandelt. Hoe zit dat met die sferen en die energie? Wandel mee met onze gids Esther Klein Gotink om dit bijzondere fenomeen te leren kennen. 

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar hebben gratis entree.

Zondag 10 november 14.00 - 15.30 | Kinderactiviteit over de herfst en de winter

Wil je weten waarom de blaadjes van kleur veranderen? En hoe een boom langzaam in winterslaap gaat? Kom dan naar deze gezellige middag. We gaan ook een knutsel maken. Deze middag is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het Bomenmuseum zorgt voor de materialen en de inspiratie. 

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Voor de materialen van de herfstknutsels vragen we een vrijwillige bijdrage. Betalen kan contant.

Zondag 24 november 13.00 - 16.00 | Gezinsmiddag over Spannende Sprookjesbomen

In het arboretum zijn Spannende Sprookjesbomen te vinden, je moet ze alleen weten te staan. We laten ze je zien en vertellen erover. Ook de sprookjes die over deze bomen geschreven zijn, worden verteld door sprookjesachtig verklede vertellers. In de loods kan je je eigen sprookjesknutsel maken. De meest originele knutsel krijgt aan het eind van de middag een prijs. En is er een uilenshow, want uilen zijn dol op sprookjesbomen. 

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar hebbe: gratis entree. Voor de materialen voor het maken van een sprookjesboom vragen we een kleine vergoeding. Betalen kan contant of met pin.

Zondag 15 december 13.00 - 16.00 | Kerststukken maken voor het hele gezin

Kom met de (klein)kinderen kerststukjes maken en genieten van de kerstsfeer en van kersttradities. Deze gezellige knutsel- en wandelmiddag begint om 13.00 uur. Het Bomenmuseum zorgt voor de inspiratie en de materialen. Neem een eigen mesje en een snoeischaar mee, dat voorkomt wachten op een ander. Ook zijn er kerstlekkernijen te koop.

Om 14.00 uur kunt u mee uit wandelen met onze gids Esther die onderweg vertelt over kersttradities en over hun relatie met de natuur.

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis. Voor de materialen van de kerststukken vragen we een kleine vergoeding. Betalen kan contant of met pin.

Tweede Kerstdag 26 december 14.00 - 16.00 | Uitwaaien in het Bomenmuseum

Heeft u geen plannen op Tweede Kerstdag? Kom dan om 14.00 wandelen in het Bomenmuseum met onze gids Esther Klein Gotink. Na afloop serveren we  koffie/thee/warme choco en kerstbrood tegen een kleine vergoeding.  

De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,50 per persoon. Jaarkaarthouders en kinderen t/m 15 jaar: gratis. 

Kunst | Cultuur | Educatie | Verrassend | Afwisselend

Word donateur

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl