Activiteiten & evenementen in 2018
Festiviteiten  |  Kunst & Concerten  |  Wandelingen  |  Voor kids

Zondag 18 maart 14.00 | Kinderactiviteit 'Nestkastje maken'

De lente staat voor de deur. Vogels gaan hun nesten bouwen. Wil jij een eigen nestkast bouwen voor in je tuin of op je balkon? En meer  weten over vogels en hun nesten? Kom dan naar deze leerzame en creatieve middag. De materialen zijn aanwezig en er is begeleiding. NEEM WEL JE EIGEN EEN HAMER MEE!

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen.

De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon.Jaarkaart houders en kids t/m 15 jaar: gratis.

Paasmaandag 2 april 12.00 - 16.00 | Opening seizoen 2018

Het seizoen 2018 wordt geopend met een gezellig Paasfeest met activiteiten voor jong en oud. De winkel gaat open, we gaan Paaseieren zoeken in de bomentuin en de band Tamariks komt muziek spelen uit alle delen van de wereld.  

Om 11.00, 13.00 en 14.00 uur kunnen kids in groepen en onder begeleiding één van de spannende speurtochten doen. Ouders mogen ook mee. En .... de bomentuin is in voorjaarskleuren gehuld.

PAASSTUKJES TE KOOP
Vanaf 24 maart zijn er paasstukjes te koop in het bezoekerscentrum. Deze paasstukjes zijn gemaakt door onze vrijwilliger en bloemschikster Esther Klein Gotink. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Bomenmuseum.

Zondag 22 april t/m zondag 3 juni | Kunstexpositie 'Ode aan de Natuur'

44 keramiekkunstenaars van de Nederlandse Vakgroep Keramisten presenteren hun kunstwerken met het arboretum als decor. De keramiekkunstenaars hebben de werken speciaal voor deze expositie gemaakt en zij hebben zich daarbij laten inspireren door de natuur in het arboretum.

De eerste publieksdag van de expositie ‘Ode aan de Natuur’ is op zondag 22 april met om 14.00 een gezamenlijke rondleiding met een gids vanuit de kunstenaars en een gids vanuit het Bomenmuseum. Later in het seizoen zijn er nog twee gezamenlijke rondleidingen: op 21 mei om 14.30 en op 3 juni om 13.30.

Bij het bezoekerscentrum is dagelijks een catalogus van de expositie te koop.

Naar site Ode aan de Natuur

Zondag 29 april 13.30 | Themawandeling over evolutie in het plantenrijk

Ooit begon de plantenwereld met kleine eencellige algen en groeide uit tot de enorme soortenrijkdom van nu. Van diverse geslachten van bomen en struiken is er in het arboretum een grote verscheidenheid aan soorten aanwezig. Hun vormenrijkdom biedt de mogelijkheid om aan de hand van bladeren, basten, knoppen, bloemen en vruchten te laten zien welke ontwikkelingen in de loop van de evolutie hebben plaatsgevonden.

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 13 mei 14.00 - 17.00 | Moederdag in het Bomenmuseum

Op deze stralende dag worden moeders eens goed in de bloemen gezet met een rododendron wandeling met gids om 14.00 en aansluitend vanaf 15.30 een High Tea met optreden van Combo Swingtuition in de grote tent.

De prijs van deze High Tea wordt binnenkort bekend. Dit arrangement dient vooraf (tot uiterlijk 11 mei) via onderstaande button gereserveerd te worden. 

Reserveer een High Tea op Moederdag

Pinksterzondag 20 mei 11.30 | Pinkster KINDERconcert

Dit jaar komt Het strijkkwartet van Meneer Sax op bezoek in het Bomenmuseum. Op het pleintje waar Meneer Sax woont, speelt een fanfare. Wie meneer Sax is, merkt het kwartet pas als de deur van zijn geheimzinnige huisje eindelijk open gaat...
Het strijkkwartet van Meneer Sax met de blazers van het sprankelende Ebonit Saxofoonkwartet is een meeslepende muzikale optocht met veel humor in de regie van Jochem Stavenuiter. Met muziek van o.a. Ligeti, Ravel, Bach en Rossini. Een echte familievoorstelling voor 'kinderen' vanaf 6 jaar. Bij goed weer is het concert in de bomentuin. Bij slecht weer in de gezellige loods achter het bezoekerscentrum.

Kaarten zijn binnenkort online verkrijgbaar via de Ticketshop van het Bomenmuseum.

Pinkstermaandag 21 mei 14.00 | Dag van het Kasteel & Korenfestival

Pinkstermaandag staat in het teken van een kijkje bij de buren van de buitenplaats Doornveld. Een wandeling door het arboretum leidt u door het weiland naar Doornveld. In het arboretum komen twee koren optreden: de Badparels van 11.00 tot 11.30  en van 12.30 tot 13.00. De Maarnse Havenzangers treden op van 14.00 tot 14.30 en van 15.30 tot 16.00.

Rondleiding 'Ode aan de Natuur'   Een gids van de kunstexpositie Ode aan de Natuur en een gids van het Bomenmuseum houden om 14.30 een gezamenlijke rondleiding, waarin natuur en kunst elkaar ontmoeten. 

Tijdens de Dag van het Kasteel is het museum gratis toegankelijk voor het publiek.

Naar Dag van het Kasteel

Zondag 27 mei 13.30 | Themawandeling over voortplanting in het plantenrijk

Voortplanting, de basis van alle leven en zo duidelijk zichtbaar in het arboretum. Dier en plant werken slim samen, maar ook planten onderling en de wind werken mee. Onze gids vertelt u erover. 

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 3 juni 13.30 | Rondleiding 'Ode aan de Natuur'

Op deze laatste publieksdag van de Kunstexpositie 'Ode aan de Natuur' is er een gezamenlijke rondleiding met de gids van het Bomenmuseum en een gids van de kunstenaars.  

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Bekijken

Zondag 10 juni 14.00 uur | Kinderactiviteit over 'Boomschors'

De schors van een boom is als de huid van een mens. Schors beschermt de boom maar zorgt ook voor het voedseltransport. Je kunt bomen herkennen aan hun schors en je kunt er leuk mee knutselen. Kom ook en laat je verrassen door de schors van bomen!

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar hebben gratis toegang.

Bekijken

Zondag 24 juni 13.30 | Themawandeling over biodiversiteit

Een boeiend thema en zo belangrijk in het voortbestaan van de aarde: biodiversiteit. Hoe werkt het precies en wat zijn de bedreigingen waar we mee te maken hebben en nog krijgen. Onze gids vertelt u erover. 

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Bekijken

Vrijdag 29 juni 20.45 | Buitenconcert Midzomernachtgeluiden met Andre Heuvelman

De combinatie van muziek, akoestiek, natuur, buiten zijn en de avond maken dit concert tot een onvergetelijke ervaring.

Dit jaar komt trompettist André Heuvelman terug met zijn Live! B/ANDA. Met Mike Fentross (luit), Wilmar de Visser (contrabas), Santiago Cimadevilla (bandoneon), Henry Kelder en Johan van der Linden (sax) en André Heuvelman (trompet).

Kaarten zijn binnenkort online te bestellen via de Ticketshop van het Bomenmuseum. 

Zondag 1 juli 10.00 - 17.00 uur | Buitenfestijn 'Twee levens van Hout'

Dit groots opgezette Buitenfestijn laat u kennis maken met de twee levens van hout: levend hout in het arboretum en hout als materiaal voor houtkunst en voor houten decoratie- en gebruiksartikelen. Deze dag met vele kramen en activiteiten in het arboretum  biedt volop inspirerende ideeën met hout, demonstraties, workshops houtbewerking, instrumentbouwers, muziek, lekkernijen, kinderactiviteiten en nog veel meer. 

Meer informatie over het buitenfestijn is binnenkort te vinden op de website van dit evenement via onderstaande button. De entree bedraagt € 6,00 p.p. Jaarkaarthouders: € 1,00 p.p. op vertoon van de jaarkaart van het Bomenmuseum. Kinderen t/m 15 jaar: gratis.

Naar site Twee levens van Hout

Zondag 19 augustus t/m 14 oktober | Beeldenexpositie 'On the move'

In samenwerking met het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten en Beeldhouwers van de Heuvelrug organiseert het Bomenmuseum een buitenexpositie met beelden die stroming en beweging vertolken. De expositie heet 'On the move'. Binnenkort meer info op deze site.

Zondag 2 september 10.00 - 17.00 | Natuurmarkt Groei & Bloei

De altijd zo gezellige Natuurmarkt, georganiseerd door Groei en Bloei afdeling Zeist in samenwerking met het arboretum, trekt jaarlijks veel bezoekers. Met plantenmarkt, veel gezellig kramen, rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten en nog veel meer. In deze prachtige groene entourage staan tijdens de Natuurmarkt kramen met producten uit de natuur (bijvoorbeeld voe­dingsmiddelen, sierraden van natuurlijke materialen, stoffen etc.) of voor in de natuur (zoals tuingereedschap, tuindecoraties, planten, kleding etc.), maar ook organisaties die iets te vertellen hebben over het behoud van de natuur in de regio.

Binnenkort is meer info te vinden op de speciale site van de Natuurmarkt.

Naar site Natuurmarkt

Zondag 9 september 13.30 | Traditionele heidewandeling

Het arboretum herbergt één van de grootste heidetuinen van Nederland en daarover is veel te vertellen, maar ook van de vele verwanten van heidesoorten die ook in het arboretum groeien. Onze gids neemt u mee in de fascinerende wereld van de heidesoorten.

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 23 september 14.00 | Kinderactiviteit over 'braakballen'

Uilen en andere roofvogels slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in hun maag achter en worden na een poosje weer uitgebraakt. Als je ze uit elkaar peutert, weet je precies wat de roofvogels eten. Je vindt bijvoorbeeld een schedeltje en haren van een veldmuis, een pootje van een bosmuis of het schild van een kever. Op deze leerzame middag gaan we met braakballen aan de slag. 

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 5 jaar: gratis.

Zondag 30 september 13.30 | Themawandeling over hout & inhoudsstoffen

Planten worden al duizenden jaren ingezet tegen ziekten. Ook nu nog is een kwart van de Westerse medicijnen oorspronkelijk afkomstig van planten. Er zitten duizenden stoffen in planten waarvan een deel de gezondheid van mensen kan bevorderen. Onze gids vertelt erover en toont de planten met deze inhoudsstoffen in het arboretum.

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 14 oktober 12.00 - 16.00 |  Herfstknutselen en herfstkleurenwandeling

Kom met de kinderen in de natuur rond dwalen en genieten van de prachtige herfstkleuren in het arboretum. 

Deze gezellige herfstknutsel middag is voor jong en oud. De middag begint om 12.00 uur met het maken van een herfstknutsel. Het arboretum zorgt voor de materialen en de inspiratie. Aansluitend  kunt u meewandelen met de Herfstkleuren wandeling. Arboretumgids Piet de Jong vertelt u onderweg hoe deze herfstkleuren ontstaan en waarom hun intensiteit varieert. Ook vertelt Piet onderweg over de paddenstoelen langs de route.

Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

 Acer - Esdoorn

Zondag 28 oktober 13.30 | Tweede Herfstkleuren wandeling met paddenstoelen

In de bomentuin laten steeds meer bomen hun warme gele en rode herfsttinten zien. Voordat de bomen in winterrust gaan, tonen zij nog één keer hoeveel energie ze hebben opgedaan in de warme zomerzon.

Arboretumgids Piet de Jong laat de mooiste kleurencomposities zien en legt uit hoe de herfstkleuren ontstaan en waarom de intensiteit van de kleuren varieert over de wereld. Ook vertelt Piet over paddenstoelen (mycorrhiza).

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 4 november 13.30 | Themawandeling over sferen in de natuur

Wie voelt zich niet “opgeladen” worden als je in een verstilde boomrijke omgeving wandelt. Hoe zit dat met die sferen? Wandelt u mee met onze gids Esther Klein Gotink om dit geheim te leren kennen. 

Vanaf 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 14.00 start de wandeling. Na afloop is er een drankje en een hapje verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Zondag 11 november 12.00 - 17.00 | Scandinavië op de Heuvelrug

In een in kerstwarmte gehuld arboretum maakt u kennis met (kerst)tradities, muziek, folklore en (kerst)artikelen uit Scandinavische landen. 

In de loop van het seizoen informeren we u over alle activiteiten en bezienswaardigheden, maar noteer alvast de datum want het belooft een mooi en warm buitenfestijn te worden te midden van het natuurlijke decor van het arboretum.

Zondag 18 november 14.00 | Kinderactiviteit Dieren in winterrust

Wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust? Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, dassen en eekhoorns houden een winterrust. Wat is het verschil? Kom luisteren en knutselen!

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het Bomenmuseum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis.

Zondag 16 december vanaf 12.00 | Kerststukjes maken voor het hele gezin

Hoe leuk is het om tijdens kerst te genieten van je eigen kerststukje met takjes, bloemen en allerlei versieringen erin. Kom ook je eigen kerststukje maken onder begeleiding van Esther. Zij is een echte bloemsierkunstenares en geeft je allerlei tips voor een prachtig kerststuk. Vanaf 14.00 uur is er een wandeling voor het hele gezin over kersttradities. 

Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Jaarkaarthouders en kids t/m 15 jaar: gratis entree.

Kerststukjes te koop | Een traditie

Met recht een traditie. Onze bloemsierkunstenares (en vrijwilliger) Esther Klein Gotink maakt ook dit jaar weer de mooiste Kerststukken. Na de Sinterklaastijd zijn ze verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Wanneer u geabonneerd bent op de nieuwsbrief van het Bomenmuseum (de Gazet), dan ontvangt u hier bericht over.

De opbrengst is bestemd voor het arboretum. Een duurzaam Kerststuk met een mooie Kerstgedachte. Wees er te zijner tijd snel bij, want op = op.

Kunst | Cultuur | Educatie | Verrassend | Afwisselend

Word donateur

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@bomenmuseum.nl