Ontwikkelingen
Terug naar Arboretum

Arboretumcollectie van onschatbare waarde
veiliggesteld voor de toekomst

Nationaal Bomenmuseum

De bijzondere collectie bomen en struiken van het arboretum kan worden gezien als een museumcollectie. Andere plantencollecties in Nederland hebben ook de status van museum.
De procedure om deze status te krijgen loopt momenteel, nadat de al bestaande status onder de vlag van Utrecht Universiteit 'bevroren' werd. In de toekomst zal het arboretum de museumstatus opnieuw verwerven en zich profileren als Nationaal Bomenmuseum.

Ecologie en biodiversiteit

Naast de bijzondere collectie is het arboretum ook een biodiversiteits'hotspot'. Dat is te lezen in het ecologische rapport dat in 2013 verscheen.
De zeer rijke afwisseling van allerlei biotopen wordt veroorzaakt door de grote diversiteit van de collectie en de ruimtelijke verdeling ervan. Veel dieren uit de omgeving bezoeken het arboretum in tijden van schaarste en om zich voort te planten. Ook zeldzame planten zijn ooit het arboretum 'ingewaaid' en voelen zich hier op hun gemak.
Beleid is om deze bijzondere kwaliteit goed te benutten voor zowel natuurbehoud als –educatie en beleving.

pdf Ecologisch rapport

Bestemming

Het arboretum heeft in de huidige gemeentelijke bestemmingsplannen weinig mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkeling. Hierdoor kan het toekomstbeleid niet voldoende worden uitgevoerd.
Het bestuur heeft dan ook een procedure gestart om een nieuw bestemmingsplan door de gemeente te laten goedkeuren. Daarin zijn nieuwe informatiepunten (vergelijkbaar met de boomhut) opgenomen, alsook een nieuw bezoekerscentrum, een kweekkas en een kapschuur. Ook opgenomen is onderdak voor een beheerder. Het arboretum is nu nog geheel verlaten buiten openingstijden en dat is niet wenselijk.

Steun het Nationaal Bomenmuseum | Steun biodiversiteit

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@gimbornarboretum.nl